ViraMors P értékelése


>!
ViraMors P
Stanisław Lem: Kiberiáda

Ha a robotoknak lenne társadalma, pláne kultúrája, ez lehetne egy válogatás a népmeséikből. Egyszerre aranyos, humoros, okos, túl okos, elgondolkodtató, meghökkentő és helyenként bizarr. Úgy gurigázik a fizikai és filozófiai kifejezésekkel, mint egyszeri tündérlány az aranyalmával, én meg nem egyszer csak kapkodtam a fejem, és bíztam benne, hogy nem fogják menekülőre az agysejtjeim, miközben próbálom megérteni, hogy mit is olvasok.
Az egész nagyon tömény. Hihetetlenül hosszú mondatok vannak benne nem egyszer, és nem kétszer, amiket nem enyhén kihívás olvasni és értelmezni. És nagyon örültem, hogy soha egyik nyelvtantanárom sem hozott ilyeneket nekünk elemzésre.
Összességében jó volt ez, bár nem egyszerű, egy-két mesénél többet szerintem nem érdemes egy huzamban elolvasni.


Stanisław Lem: Kiberiáda

Stanisław Lem: Kiberiáda

A nálunk igen népszerű író könyve a robotok világába visz – erre utal a könyv címe is. Délceg acéllovagok, szerelmes robotkirályfiak, nyikorgó vasremeték, elektronikus boszorkányok, okos és buta, hiú és szeszélyes számítógépek a hősei Stanisław Lem vidám és hátborzongató csúfondáros és poétikus meséinek. Ebben a kibernetikus csodavilágban zsarnok gépkirály csatázik holdbéli elektrosárkánnyal vagy algoritmikus fenevaddal, robotvitézek hajszolják kozmoszszerte a titokzatos, kocsonyás testű sápatagot, akiben az emberre ismerhetünk, s a két tudós robotmérnök varázslatos gépeket épít távoli csillagok királyai és zsiványai számára. Voltaire filozófiai meséinek modern utódai ezek a játékos, ironikus történetek. Tündérmese, legenda, pajzán novella, lovagregény, széphistória vagy pikareszk kaland tarka műfaj-álruhájában, humoros és groteszk ötletek tűzijátékának fényével világítják meg az atomkorszak filozófiai, társadalmi, tudományos és erkölcsi problémáit.

Hirdetés