rheinfuss értékelése


>!
rheinfuss
Jack Vance: Rhialto, a Csudálatos

Kicsit megijedtem a könyv első, A Murthe című történetének olvasásakor, ugyanis egyáltalán nem tetszett, és attól tartottam, hogy ez akkor nekem végig szenvedés lesz. De aztán nagy meglepetésemre a második és harmadik történet roppant szórakoztató volt, és főleg előbbi nyerte el a tetszésem. Azt hiszem, nem szoktam még meg a világot, nem tudtam azonnal belehelyezkedni a történetbe, sok volt a homályos folt – és talán egy kicsit komolyan is vettem a sztorit.
Rhialto kalandjai közül a Fader fuvallata tetszett a legjobban, érdekes volt a problémafelvetés, vicces a haldokló világukon csak az élvezeteknek élő varázslók szurkálódása, izgalmasak a szereplők, és meglepőek a fordulatok, és egy kis portal-fantasy(?) elem is belekerül, ami jól megbolondította a dolgokat, és számos lehetőséget teremtett a szerző fantáziájának tobzódására.
A harmadik történet igencsak tragikusra sikerült, miközben a humor is megmaradt benne. Igen komor hangulatot adott neki, hogy a varázslók konkrétan szembesülnek egy világ pusztulásával, amely majd a saját Földjükre is vár, ráadásul egy olyan szereplőt állít a középpontba Morreion személyében, akit éppen ők kárhoztatnak magányra, így tulajdonképpen a saját tükörképüket is láthatják benne, ahogy ők is végzik majd az életüket, ha megszűnik napjuk éltető sugárzása.
Jack Vance Haldokló Föld-történeteihez eddig nem volt szerencsém, de sajátos stílusa, finom humora, kissé cinikus és vonzóan ellenszenves karakterei felkeltették az érdeklődésemet a ciklus további darabjai iránt is.

2 hozzászólás

Jack Vance: Rhialto, a Csudálatos

Jack Vance: Rhialto, a Csudálatos

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A Föld elöregedett, a vörösen pislákoló Nap bármelyik órában kihunyhat, véget érhet a világ. E mesés és borzongató, távoli jövőben, az emberiség huszonegyedik eónjában kietlen pusztaságokkal szabdalt, egymástól elszigetelt kultúrák vívják magányos harcukat a túlélésért. Ascolaisban és Almeryben, a Leomló Faltól nyugatra eső területen él egy csapat varázsló, akik szövetségbe tömörültek, hogy védelmezhessék érdekeiket. No meg persze, az értékeiket…

Közösségük szabályait a Kék Alapelvben, a Monstramentumnak is nevezett törvénykönyvben fektették le, mely eleve meggátolja az egymás közötti háborúskodást, a nyílt viszálykodást… De vajh, ki vethetne gátat annak, ha valaki fondorlatos módon, az Alapelv betűit kiforgatva próbálja elorozni társai varázstárgyait?

Rhialto már maga sem emlékszik, ki és mikor aggatta rá a kissé gunyoros „Csudálatos” ragadványnevet, de úgy rémlik, nem mágikus képességei ihlethették az illetőt, inkább hóbortos öltözetei és szokásai, valamint a hölgyek körében aratott sikerei. Ő maga is merész terveket szövöget varázslótársai mágikus IOUN-köveinek megkaparintására, ám amikor őt rabolják ki – a Monstramentum törvényeinek betűi mögé bújva –, felháborodott, kétségbeesett küzdelembe kényszerül…

Három különleges történet a Haldokló Föld-ciklus huszonegyedik eónjából – most először egy kötetben, új fordításban!

Hirdetés