Szécsi_Balázs értékelése


>!
Szécsi_Balázs
Clark Ashton Smith: Gonosz mesék

A Gonosz mesék több szempontból is egy igen jól sikerült válogatás.

Először is a novellák rendkívüli hangulatot árasztanak magukból. Smith olyan gördülékeny stílusban képes felvázolni a környezetet, a történetet, a szereplőket, hogy az ember csak azt sajnálja, hogy nem írt még több novellát, esetleg regényeket. A novelláskötet lapjain egy képzelt francia tartomány, Averoigne elevenedik meg, melynek erdeiben farkasemberek garázdálkodnak, ősi romjait pedig szellemek és vámpírok kísértik. A mágia nem ritka ezen a vidéken, bár nem is szerves része a mindennapoknak.

A varázstárgyak jó része a pogány múlthoz kötődik spoiler, és rendkívül veszélyesek még az értő elme számára is. Ennélfogva nem ajánlott háborgatni az óvilág ezen relikviáit. A természetfelettinek az Isten erejével felvértezett papság nem ellenfél, ezért legyőzéséhez leggyakrabban egy varázsló szolgálatait veszik igénybe.
Ezek a varázslók pedig nem tartoznak rendekbe, sőt, általában igen kevés kapcsolat van közöttük. Mágiájukat saját belátásuk szerint használják. Van aki elvonul a világtól spoiler, van aki véres bosszúra készül egy város ellen, és van aki tudományát egy pap megmentésére használja.

Másodsorban nagyon jót tett, hogy a ciklus gondozását értő kezek végezték. Nincs is annál jobb, mint amikor több év munkáját sikerül elhelyezni egy kontextusban, és azt így tálalni az olvasónak. Nekem most is élvezet volt olvasni a novellák elején lévő felvezetést, mely a történetek keletkezésébe engedett betekintést. Külön plusz pont a szinopszisokért, az alternatív befejezésekért, valamint a könyv végi esszéért.

Harmadrészt, Smith egy olyan csillaga a pulp-magazinok korának, akit kár lenne elfelejteni. Nagyon jó ötlet volt a kiadó részéről ez a kötet, amint kijön a következő rész spoiler, tuti megveszem.


Clark Ashton Smith: Gonosz mesék

Clark Ashton Smith: Gonosz mesék

A megkeseredett szívű kőfaragó szobraiban legtitkosabb vágyai és érzései ébrednek gonosz életre. A bosszúszomjas halottidéző óriási gólemet küld Vyônes városa ellen, s egy volt tanítványára hárul a feladat, hogy minden varázstudományát latba vetve szembeszálljon vele. Egy üstökösről félelmetes szörnyeteg ereszkedik a Földre, s az egyház kénytelen egy fekete mágussal szövetkezni, hogy véget vessen garázdálkodásának. Ilyen és ehhez hasonló rémségek és furcsaságok várnak az olvasóra, aki Clark Ashton Smith kimeríthetetlen képzelőerővel megformált világába látogat.

Smith ugyanabban az időszakban élt és alkotott, mint a természetfölötti irodalom nagy klasszikusa, Lovecraft – akivel ugyan sohasem találkoztak személyesen, de rengeteget leveleztek és baráti viszonyban voltak. Lovecraft neve holta után világhírűvé vált, Smith vele egyenrangú munkásságát azonban kevesebben ismerik: műveinek átfogó, kritikai igényű kiadására angol nyelven is meglepően későn került sor – vállalkozásunk tehát ebben az összevetésben is naprakésznek mondható.

Kötetünk – melyet bevezetőnek szánunk a szerző életművébe – a középkori Franciaország fiktív tartományában, Averoigne-ban játszódó elbeszéléseket gyűjti csokorba. Smith páratlan költői érzékkel nyúl bármilyen témához, legyen szó természetfölötti rémségek pusztításáról, elvarázsolt erdők titkairól vagy furcsa és groteszk személyek dekadens vágyairól. Képzeletének szüleményei oly tarkán elevenednek meg az olvasó előtt, mint valami álom – a bizarr és nyugtalanító fajtából, amelyből nem kínál menekvést az irgalmas ébredés.

„A puszta démoni furcsaság és a buján tobzódó fantázia terén talán egyetlen ma élő vagy megboldogult író sem múlja fölül Mr. Smitht.”
H. P. Lovecraft

Hirdetés