vicomte P értékelése


>!
vicomte P
George R. R. Martin: The Ice Dragon – A jégsárkány

Több csalódott értékelést láttam már ennél a könyvnél, s bár a legtöbb esetben értem, hogy miért lett rossz szájíze az olvasóknak, mégis úgy érzem, hogy elsősorban az volt a gond, hogy sokan egészen más elvárásokkal álltak neki a könyvnek, mint amit az valójában nyújtani akart.

Kezdjük azzal, hogy ez Martin egyik korai műve, ami jóval A Jég és Tűz Dala -sorozat előtt íródott, és ennek megfelelően nem is ott játszódik. spoiler Tehát, akik egy westerosi történetet reméltek – amire sajnos a borító belívén lévő szöveg csalókán utal is – azoknak érthető a kiábrándultsága.

Folytassuk azzal, hogy bármennyire is egy kislány a nézőpont karakter, ez nem valami jól megrágott tanulsággal szolgáló aranyos mese, hanem sokkal inkább egy idealizálástól mentes fantasy kisregény, amit elsősorban 10-12 éves, vagy még azoknál is idősebb gyerekeknek szántak.
S bármilyen meglepő, nem azért, mert a szereplők mindennapi életének peremén túl egy olyan kegyetlen vérengzéssel járó háború dúl, ami részletes kibontás nélkül is érezhetően sokkal brutálisabb, mint bármely mesebeli csatározás.
Nem, sokkal inkább azért, mert Adara és a Jégsárkány viszonyának valódi mivolta sokkal összetettebb és sötétebb mélységekkel bíró, mint azt a felületes olvasás alapján gondolhatná az ember.

A történet maga valóban meglehetősen rövidke, és a vékony kötetet javarészt Luis Royo illusztrációi töltik ki – ami az én szememben is nagyban emelte a könyv értékét – de van a regénynek egy olyan – az átlagolvasó számára könnyen elsikkadó, de egy fantasy világban realistán mágikus – rétege, amelyre nagyon kevés értékelés utalt eddig.

Martinnál ugyanis nincsenek véletlenek. Minden mondatnak, minden eseménynek oka, célja és logikus magyarázat van.

Javaslom mindenkinek, hogy próbálja ennek fényében olvasni/újra olvasni ezt a könyvet és talán akkor ráébred a könyv valódi üzenetére.

spoiler
spoiler
spoiler
spoiler

17 hozzászólás

George R. R. Martin: The Ice Dragon – A jégsárkány

George R. R. Martin: The Ice Dragon – A jégsárkány

Létezik egy legendás lény, a jégsárkány, amelyről csak félve mernek suttogni az emberek. Szárnycsapása nyomán nem marad más, csak fagy és pusztulás. De van egy kislány, Adara, aki nem fél a jégsárkánytól, hiszen ő maga is a tél gyermeke. Ez az ő története.

George R. R. Martin meséje egyszerre megrendítő és csodálatos, olyan olvasmány, amiben kicsik és nagyok egyaránt örömüket lelhetik. A tűz és jég dala sorozattal világhírűvé vált szerző A jégsárkánnyal is bizonyítja, hogy számára a műfaji határok inspirációt jelentenek, nem korlátokat.

Hirdetés