Youditta értékelése


Youditta>!
Jorge Amado: Flor asszony két férje

Szokatlanul sokáig olvastam ezt a könyvet, de nem azért mert nem tetszett. Rapszodikus a kapcsolatunk, ha felvettem, akkor beszippantott és faltam az oldalakat, viszont ha pár napig nem került a kezembe, akkor egy hónapig ott maradt porosodni.
Pedig végig jól szórakoztam Flor asszonyon és a két férjén, a két ellenpóluson, a szív és szenvedèly illetve az ész szerelmén. Ugyanis Flor asszonynak mindkettő szerelemhez volt szerencséje, és ezáltal meg is van a történetünk kerete ezzel a három karakterrel. Bírtam Vadinhot, aki egy igazi csirkefogó, szélhámos, nőcsábász, aki Flort is kifordította a hitéből néhányszor, de hamar vissza is lopta magát a szívébe. Miután Vadinho „lelép” színről, jöhet Teodoro gyógyszerèsz második fogásnak Flor élétében, aki ellentéte Vadihonak. Kell is egy kis nyugalom már sokat szenvedett Flornak, de azért a túl nagy csend sem tesz jót egy ilyen ízig-vèrig nőnek, mint főhősnőnk. Jön is a csavar, amikor ismét jön a kísértés Flor asszony életébe, mert Teodorunk túl steril egy ilyen szenvedélyes nőnek.
Szabadszájú, ízes, színes nyelvezettel mesél nekünk Amado, Florról, két férjétől, rengeteg ételről és a város többi lakójáról.


Jorge Amado: Flor asszony két férje

Jorge Amado: Flor asszony két férje

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A komoly, tisztességes, ámde tüzesvérű Flor asszonynak két férje van. S míg szombat délutánonként az egyik, a polgári jámborság megtestesítője illedelmesen fagottozik, Flor eszeveszett lázban szerelmeskedik a másikkal, a kedves szoknyavadásszal, a szenvedélyes szerencsejátékossal, az elbűvölő csirkefogóval… Vagyis a kísértetével… Mert a sors úgy akarta, hogy az egyik házasságában Flor az igazi szerelemmel ismerkedjen meg, amilyennek a lányok álmodják, a másikban meg a renddel, az állandósággal, a nyugalommal, amilyennek a riadt anyák álmodják a házasságot lányaiknak… És amíg pellengérre kerül a kis- és nagypolgári képmutatás, a bölcs és derűs, fölényes és gúnyos Amado összekacsint olvasóival szereplőinek feje fölött: lám, ilyen az élet, ilyen csupa láng szenvedély, ilyen szomorú és nevetni való, ilyen kisszerű és ismételhetetlenül egyetlenegy.

Hirdetés