jaspi értékelése


jaspi>!
Kati Marton: A kém

Kati Marton: A kém A Rajk-per titkos amerikai koronatanúja

Meghatározó filmélményeim közé tartozik Bacsó Péter: A Tanú című remekműve. A sokáig betiltott filmet még középiskolás koromban láttam. Osztálytársaimmal sokat nevettünk rajta, gyakran még ma is idézünk belőle. A film a szatíra eszközeivel segített megérezni, megérteni a kommunista diktatúra éveit, az elnyomást, a kirakatperek abszurditását. A filmbeli főszereplő, Pelikán József hithű kommunista, aki végigharcolta elvbarátaival a vészterhes éveket. A személyi kultusz idején, gátőrként dolgozik, majd Virág elvtárs kérésére tanúként kell szerepelni a miniszterrel szembeni perben. Bár a film fikció, megtörtént eseményeknek mutat görbe tükröt.
A miniszter, aki a korszak emblematikus kirakatperének fő vádlottja Rajk László. A koronatanú nem a filmből ismert gátőr, hanem egy amerikai, Noel Field.
Kati Marton könyve nem nyújt olyan könnyed szórakozást, mint a Tanú. Nekem nevetés helyett új ismereteket, érdekes információkat adott ez a könyv. Megismerhetjük belőle, hogy miként lesz egy tehetős amerikaiból szovjet kém, majd a Rajk per titkos koronatanúja. Számomra a kevésbé ismert történelmi tények és összefüggések is érdekesek voltak, de a legtanulságosabbnak a fanatizmus működésének bemutatása bizonyult.
Ajánlom ezt a könyvet mindazoknak, akik szeretnének többet tudni a diktatúrák működéséről, a fanatikus hitről, közelmúltunk történelméről. Kati Marton alapos kutatásának köszönhetően sok fontos ismerettel lehetünk gazdagabbak a könyv elolvasása után.


Kati Marton: A kém

2.513 FtÚj Könyvek ·
3.490 Ft –28%
2.792 FtLíra ·
3.490 Ft –20%
2.897 FtJókönyvek.hu ·
3.490 Ft –17%
2.966 FtRégikönyvek.hu ·
3.490 Ft –15%
2.967 FtRocky ·
3.490 Ft –15%
1.490 FtKönyvErdő antikvár
1.920 FtRégikönyvek.hu antikvár ·
2.400 Ft –20%
1.000 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár
Kati Marton: A kém

A hatvanas években szinte minden este ott ült a Zeneakadémia nagytermében egy hatvan év körüli, hórihorgas, ősz férfi, és alacsony, molett felesége; a budapesti hangverseny látogató közönség jól ismerte őket, legalábbis látásból, mert a szerényen, feltűnés nélkül öltözködő házaspár egyébként nem közeledett senkihez, és nem beszélgetett senkivel sem a szünetekben, aminthogy nem is igen tudta róluk senki sem, hogy kik lehetnek. A mindenkinél szinte egy fejjel magasabb, keskeny arcú, lobogó hajú ősz férfivel, akin jól látszott, hogy alighanem külföldi, a Rákóczi úti járókelők is sűrűn összefuthattak, hiszen naponta végigsétált az Astoria-sarok és az Uránia mozi közötti szakaszon, mivel angol anyanyelvűként ott dolgozott a New Hungarian Quarterly szerkesztőségében mint lektor. De azonkívül, hogy amerikai, sokkal többet magyar ismerőseinek többsége sem tudott róla – nem úgy a magyar titkosrendőrség, mely holtáig rajta tartotta a szemét. Nem hiába.