WolfEinstein értékelése


>!
WolfEinstein
David Weiss: A velencei

David Weiss: A velencei Tiziano élete

Tiziano apu kedvenc festője, és be kell látnom, hogy van is benne valami. Amikor elkezdtem olvasni a könyvet, azt mondta, hogy ha elolvasom, én is rajongani fogok a művészetéért. Igaza lett.
A könyv lenyűgözően érzékletesen mutatja be a művész életét. Az egyes szám első személyű beszámoló fokozza a hitelességet, amint öreg korában emlékszik vissza a fiatal életére. Megismerhetjük azokat a helyeket, személyeket, akik hatással voltak a festményeire, modelljeit, a korszak kiemelkedő művészeit, a XVI. századi Velence társadalmát, életmódját, szóval mindent, ami Tizianot a velenceivé tette.
A könyvből az is kiderül, hogy mennyire önteltek, beképzeltek, önzők voltak a nagy művészek, maga Tiziano egész életművére jellemző volt a képek befejezésének halogatása, amit a megrendelők nem néztek jó szemmel. És persze, mivel sokszor újdonságként hatottak a művek, vagy még inkább azért, mert nem akartak fizetni, rengeteget elégedetlenkedtek. De képek elkészültek, ma is csodálhatjuk őket, és ez a könyv segít abban, hogy jobban érthetőek legyenek.


David Weiss: A velencei

David Weiss: A velencei

Tiziano, az agg mester, 99 éves? Vagy tízzel kevesebb? Maga sem tudja már, hiszen mindig lódított, idősebbnek mondta magát. először, hogy felvegyék festőinasnak, hogy bekerüljön Gentile majd Giovanni Bellini műhelyébe, később a festők céhébe, azután, hogy önálló lehessen, hogy felnőtt férfinak tekintsék a nők, és elnyerhesse őket. Velencében, mint annyiszor, most is pestis dúl, lehet, hogy őt is elragadja. Papírra veti hát emlékeit. Így indítja regényét D. Weiss Tizianóról, és ad mindehhez háttérként színes, lenyűgöző korképet. Érzékletesen és szuggesztíven írja le a kortársak, festők, patríciusok, fejedelmek küllemét és egyéniségét; ugyanakkor főhősét befelé néző, töprengő, önmagával elégedetlen, lelkiismeretével gyötrődő érzékeny emberként ábrázolja, akinek műveiben pogány érzékiség és vallási pátosz váltakozik egymással, ahogy életében is szenvedélyes temperamentum küzdött a kiegyensúlyozott méltósággal.

Hirdetés