Kilgores P értékelése


>!
Kilgores P
Victor Milán: Dinoszauruszurak

George R.R. Martin ajánlása a borítón, amellett, hogy rendkívül figyelemfelkeltő, meg is állja a helyét, meg nem is. Nem csak abban hajaz a Jurassic Park könyvekre Milán műve, hogy az állatpopuláció nagy részét dinoszauruszok teszik ki, hanem kissé a jelenetekben való ábrázolásában is. A könyv első harmadában rengeteg leírásról csak úgy süt, hogy érted, itt dinoszauruszok és emberek együtt élnek. Mintha újdonság lenne a szereplőknek is, pedig azért Nuevaropa lakóinak ez nem kellene, hogy olyan különleges legyen. Elvégre fajtától függően ezek a lények is a haszonállatokként, vagy a háborúzáshoz használt állatokként vannak hasznosítva. Szerencsére ez az “élménypark” vagy “állatkert” jelleg, ami Crichton műveiben teljesen értelemszerű, itt gyengül és egy idő után a dinoszauruszok már a cselekmény előre mozdításában is kiveszik a részüket.
Persze, a Tűz és Jég dala sorozattal is párhuzamot lehetne vonni, de lényegében bármely kvázi középkori fantasy is szerepelhetne helyette. Nincs az a nagyon pontosan kidolgozott királyság a milliónyi házzal, ami Martin sorozatát jellemzi, de az intrika, ármány mind megtalálható, ahogy a karakterek szókimondása, és nem túl visszafogott cselekedeteik, akár erőszakos, akár más értelemben.
A történet kicsit nehezen indul, az egyébként nem túl sok karakter elsőre kicsit soknak tűnik, de amint túljut az ember az expozíciónak szánt fejezeteken, sokkal jobban élvezi a történetet. A főbb nézőpont karakterek számomra kivétel nélkül szerethetőek voltak, de tény, hogy Karyl személyében egy új kedvenc szereplőm is akadt, illetve Melodía és udvarhölgyei trágár megjegyzéseit hihetetlen poénos volt olvasni. Kíváncsi vagyok, hogy miképpen folytatódik a történet, mert a legtöbb szál, miután elvált egymástól elég külön utakon haladt. Az utalások spoiler, a cselszövők céljai és a Teremtők helye az egészben eddig mind csak alapozás szintjén történt, ezért szerintem a következő két kötetben biztos magasabb fokozaton való pörgés várható, én mindenesetre már kíváncsi vagyok rá.
A könyv csillagozásába nem szeretném belevenni a magyar kiadás hibáit, véletlenül se ez riasszon el bárkit is a történettől. Ha finoman fogalmaznék, azt mondanám, hogy az elírások, nyelvtani hibák és magyartalan mondatok “kissé” átlagon felüliek. Valahogy nem túl esztétikus az, hogy a fejezetek nem új oldalon kezdődnek, hanem ahogy esik, úgy puffan alapon az oldal tetején, alján vagy annak közepén. Mivel elég sok helyszín nevével dobálóznak a karakterek, egy-két térkép sem ártott volna. Bár az eredeti kiadásban sem láttam ilyet, így ezt hibának nem róhatom fel, de valamiféle jegyzéket a könyv hátuljában bizony tudtam volna használni, ami összegyűjti a különböző szereplőket, dinoszauruszokat spoiler és egyéb karaktereket spoiler. A borítót és a kis fejezetek előtti rajzokat már meg sem említem. Félreértés ne essék, ez egy jó kis történet, de kíváncsi vagyok, hogy megéri idehaza a második részt ilyen minőségben, és a reklámozás tőkéletesen teljes hiányában. Ha egy olyan kiadó adta volna ki, amelyik jártásabb a hazai SFF piacon, biztos, hogy sokkal több olvasója lenne, mint ami most látszik itt a molyon. Én is gondolkozok rajta így, hogy az angol kiadásra váltok…

>!
I.P.C., Budapest, 2016
516 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636355777 · Fordította: Mendly András
3 hozzászólás

Victor Milán: Dinoszauruszurak

Victor Milán: Dinoszauruszurak

A Paradicsomot, az örök élet békés világát ellentétek feszítik: gyanús, új vallási nézetek terjednek, Terraroja lázadozik, hűbérurak túlkapásaitól szenved a nép. A császár ellen merényletet kísérel meg egy orgyilkos, és lánya sem elégedett a kormányzásával. Azt beszélik, Providenciában már megjelent egy Szürke Angyal, hogy figyelmeztesse a birodalom lakóit az Egyensúly felbomlására…
Felipe – a fiatalok legnagyobb bánatára – lánya, Melodía jegyesét küldi megleckéztetni Vörösföldet. Míg Jaume, a birodalom hős dinoszauruszlovagja, a Virággróf távol vívja csatáit, az újra hűséget tettető korábbi áruló, Falk herceg ármánykodása egészen átszövi a palotát – Melodía csak kishúgára, barátaira és hűséges komornájára számíthat.
Közben a halottnak hitt Karyl vojda, a rettegett hadúr különös szövetségre lép egykori ellenfelével, a dinoszauruszmester és vándor énekes Rob Korrigannel: együtt indulnak a háborúzást elítélő, ám szorongatott helyzetbe került providencek megsegítésére. Egyetlen esélyük a maroknyi, szedett-vedett csapat harcosokhoz méltó kiképzése, a ravaszság és dinoszauruszaik ereje.

Hirdetés