Véda MP értékelése


>!
Véda MP
Paula Mclain: A párizsi feleség

McIain remeket alkotott, kitűnően visszaadta ennek a szerencsétlen szerelemnek minden szép, idegőrlő és lehetetlen mozzanatát. Nagyon szerettem olvasni a viktoriánus kort felváltó jazz-korszakról, a Vándorünnepből már megismert ’20-as évek Párizsáról, Gertrude Steinről, Joyce-ról, Fitzgeraldékról, Ford Madox Fordról.
A legkevésbé persze a két főszereplőt sikerült megkedvelni, Hemingwayről nagyjából sejteni lehetett, hogy az egoizmus mértékegysége, de Hadley…Hát…ahogy haladtam az oldalakkal, úgy vált meggyőződésemmé, hogy ő egy busa, jóravaló, de végtelenül egyszerű mackó, mint Sonja a Madagaszkár 3-ban. Csak Hadley soha nem lett volna olyan vagány, mint Julian király szerelme, aki vad amazonként feszített a lopott pápai gyűrűből vett Ducattin :)

4 hozzászólás

Paula Mclain: A párizsi feleség

Paula Mclain: A párizsi feleség

A párizsi feleség Ernest Hemingway és első felesége, Hadley Richardson szívszorító szerelmének története.

Hadley halk szavú, huszonnyolc éves nő, aki már-már lemond arról, hogy valaha is szerelmes és boldog lehet, amikor 1920-ban Chicagóban megismerkedik Ernest Hemingwayjel. Rabul ejti a jóképű fiatal férfi lobbanékony természete és szenvedélyes vágya, hogy íróvá váljon. A rövid udvarlást és a gyors házasságkötést követően hajóra szállnak Párizs felé, és hamarosan az ott élő amerikaiak – köztük Gertrude Stein, Ezra Pound, F. Scott és Zelda Fitzgerald – színes és szeszélyes társaságának ünnepelt párja lesz belőlük.
A kávéházak szabados erkölcsű világa azonban ellentétben áll a család és a monogámia hagyományos értékeivel. Hadley féltékenységgel és önbizalomhiánnyal viaskodik, Ernest pedig ígéretes írói karrierjének elindításán fáradozik. Párizs tele van csábítással, és a házaspárnak szembesülnie kell a veszéllyel: Hemingway árulása az irodalomtörténet egyik legszebb szerelmének végét jelentheti.

Hirdetés