augumaug értékelése


>!
augumaug
Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy

Nem tudok rá nem öt csillagot adni.
Jól meg kell írni egy könyvet ahhoz, hogy így meghasson, és Dumas (talán apjától örökölve) ennek tökéletesen eleget is tett. Az utolsó oldalakat – egész pontosan a levelet – végigsírtam.
A történetet ismertem, mivel kedvenc operám a Traviata. Már ezerszer láttam, hallottam, remekmű, és most már talán mondhatom, hogy egy ilyen regény után könnyebb volt komponálni. Jó volt Violetta/Margit és Alfredo/Armand történetét így is átélni.
Teljesen elvarázsolt.


Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy

Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy

Ifjabb Alexandre Dumas (1824-1895) szentimentális alkotása (1848) a kurtizánról, akinek a tiszta szerelem esélye is megadatott – bejárta a világot. Népszerűségét fölöttébb gyarapította Verdi ragyogó operazenéje (La Traviata), neves énekesek, illetve a filmváltozatokban színészegyéniségek kiemelkedő teljesítménye. A regény maga azok közé az irodalmi képződmények közé tartozik, amelyek érzelmi aureólába fogják és egyszerű, kongruens képlet szerint építik fel világukat. Mindennek és mindenkinek megvan a maga pontosan kijelölt, áttekinthető helye és szerepe, s az egyetlen nóvum, amit e művek felmutatnak az, hogy valami rosszról kiderül, alapjában véve jó.
Szerb Antal felhívja a figyelmet, hogy a Kaméliás hölgy nyomán megindult demi-monde regénydivatra mintegy keserű ellenhatásként nyúl Flaubert magasabb értelmezési hálóval a közkedvelt érzelmes témához.

Hirdetés