KBCsilla P értékelése


KBCsilla P>!
Robin Sloan: Penumbra úr nonstop könyvesboltja

Könyvtáros barátnőm adta a kezembe, azzal, hogy ez a könyv annyira szép, és annyira sokat ígérő a címe, hogy értem kiált. Mielőtt ő elolvasná, mondjak véleményt róla.
Tessék: előolvasó lettem. Bár nem ez az első alkalom.
Munkámat -:)))) – érdemes volt elvégeznem.
Borító: valóban csodaszép. Könyvek a könyvön, ez maga a csoda. Hogy aztán könyvek lesznek a könyvben is, ezzel nem árulok el nagy titkot, csak még tovább emelkedik a rám váró gyönyör elképzelt foka. (nem lett ez a mondat túl bonyolult???)
Fülszöveg: Sokat ígérő, pontosabban inkább sejtető.
Tartalom: Nem éreztem hullámvölgyeket, számomra szépen, egyenletesen bontakozott ki a cselekmény, legszívesebben egy szuszra elolvastam volna az egészet, ha lett volna rá lehetőségem.
A szereplők kellően szimpatikusak, nem is találtam olyat, akivel nem tudtam volna mit kezdeni. Talán Kat az, akit néha nem értettem, őt tartottam egyedül „kockának”, akinek fontosabbak a gépek, mint az érzelmei.
Befejezés: Megfelelt, de jöhetett volna egy nagyobb csattanó. Pontosabban a csattanó megvolt, csak nem durrant elég nagyot. De azért nem rombolt le semmit, marad a könyv a kedvencek között.


Robin Sloan: Penumbra úr nonstop könyvesboltja

Robin Sloan: Penumbra úr nonstop könyvesboltja

A Nagy Recesszió kiveti pályájáról Clay Jannont, a kezdő San Franciscó-i webdizájnert – hogy a véletlen szerencsének, a puszta kíváncsiságnak és a majmokéval vetekedő létramászási tehetségének köszönhetően Penumbra úr nonstop könyvesboltjának éjszakai műszakjában kapjon új állást.
De néhány nap múltán Clay gyanítani kezdi, hogy ez a bolt még annál is rejtélyesebb, mint amit az elnevezése sugall. Kevés vevő jön, de ők visszatérően, és ők sem vásárolnak semmit, hanem obskúrus köteteket „kölcsönöznek ki” az üzlet eldugott sarkaiból, valamilyen bonyolult, régóta fennálló rendszer szerint, amelyet a gnómszerű Penumbra úr irányít. Lehet, hogy a bolt csak fedőszerv?
Clay hamarosan belekezd a vásárlói szokások átfogó elemzésébe, és a barátait is bevonja a felderítő munkába. Ám amikor Penumbra úr elé tárják a felfedezéseiket, kiderül, hogy a titkok messze a könyvesbolt falain túlra vezetnek.

„Egy olyan korban, amelyben az igazi könyveket akciós kiárusításon kínálják a videokazettákkal és a régi kütyükkel együtt, a Penumbra úr nonstop könyvesboltja arra emlékeztet, hogy milyen bensőséges örömöket és kalandokat nyújtanak azok a kézbe vehető papírtárgyak, amelyeket regényeknek nevezünk, és azok a kis titkos társaságok, amelyeket könyvesboltokként ismerünk. Robin Sloan regénye üdítően mulatságos, provokatív, ravasz, sőt még izgalmas is. És nem csak a nosztalgia vett rá, hogy egyik kézbe vehető lapját olvassam a másik után.”
John Hodgman

„A Penumbra úr nonstop könyvesboltja igazi truváj, gyönyörű mese, amely a valóság talajától (például a Google központjától) merészen elrugaszkodva vezet át bennünket a képzelet és a spekulációk árnyékbirodalmába. Robin Sloan első személyű mesélője akkora híve annak a gondolatnak, hogy technikai lehetőségeink a szépség szolgálatába állíthatók, hogy az olvasót is magával ragadja a lelkesedése.”
George Saunders, Blip Magazine

„A Penumbra úr nonstop könyvesboltja rendkívül élvezetes történet a barátságról, az életről és a titkok vonzásáról. A melegszívű és derűlátó mesében a modern technika találkozik egy középkori rejtéllyel, termékeny kapcsolatot teremtve a régi és az új világ között. Ez a könyv beletalál, és ráadásként kapunk még egy kriptográfus szektát, egy függőleges könyvesboltot, csúcstechnikákban utazó kockákat, tolvajlást és a halhatatlanság keresését. Nekem bejött. És én is lefagyasztatnám a fejemet.”
Nick Harkaway

Robin Sloan Michiganben nőtt fel, manapság San Francisco és az internet között ingázik.

A Penumbra úr nonstop könyvesboltja pontosan azt adja, amit ígér: egy világot, amelybe be kell lépnünk és amelyet nem akarunk elhagyni, egy modernkori „csodák kamráját”, ahol a nap bármely órájában feltöltődhet a kíváncsi olvasó.

Hirdetés