Gaura_Ágnes IP értékelése


Gaura_Ágnes IP>!
Daniela Kapitáňová: Könyv a temetőről

Samko Tále nem ért semmit, hisz debil szegény; és épp ezért meg van győződve arról, hogy ő épp olyan normális, mint mások. És igen: épp olyan normális mint sokan, akiknek nincs papírjuk arról, hogy debilek, de gondolataikat ugyanúgy a kritikus gondolkodás hiányából fakadó xenofóbia, rasszizmus,* pitiánerség és rosszindulat hatja át, mint a narrátorét. Mindez szépen van összeboronálva a kommunizmus embereket és/vagy életeket rohasztó hatásával.

Ez a rohadás, oszlás, bomlás az, ami meghatározó motívuma az írásnak – anélkül, hogy Samko Tále, aki elvileg írja a könyvet,** ezt észrevenné. Végig azon rugózik, hogy minek kell neki a temetőről írnia (egy jóslat miatt áll neki ennek a vállalkozásnak, míg tolikocsija a szervízben pihen, és így nem tudja folytatni életét a napi rutin szerint), hiszen nem tudja, mit lehetne írni egy temetőről – holott végig a temetőről ír. Holtak és élők mind ebben a posztkommunista Szlovákiában zsúfolódnak össze, szimbolikus temetője ez egy letűnt rendszernek, melynek hatásától oly nehéz megszabadulni. Ez fogalmazódik meg egy ártatlannak tűnő rigmusban, ahol élő és holt egy szintre kerül: „Minálunk a temetőben / hullák élnek fateknőben”. És hogy milyen a temetőben? Erre is megkapjuk a cizellált választ: „Szar”.

Ez tagadhatatlanul a legjobb könyv, amit ebben az évben kézbe vettem és elolvastam – köszönet illeti nemcsak a kiváló szerzőt, Daniela Kapitáňovát, aki ezzel a könyvvel debütált szerzőként; hanem a fordítót, Mészáros Tündét, aki nagyon jó érzékkel adja vissza azt a nyelvi groteszkséget, ami elengedhetetlen része a könyvélménynek, és komplexé teszi a hanyatlás, és az oszlásra ítéltetett kommunizmus alatti és utáni bizarr világot; és @Kuszma -nak, amiért értékelésével felhívta a figyelmemet erre a könyvre. Azonnal tudtam, hogy szeretni fogom, és ez így is volt: jutalomfalatnak tartogattam egy nagy projekt leadása után, és egy ültő helyemben olvastam végig. Csak ajánlani tudom, azt hiszem, ez a könyv nagyon a magyar olvasóknak (is) szól.

* Egy példa: „Csak azt az egyet nem értem, hogy miért írta, hogy az emberek fajgyűlölősök, ha egyszer nem az emberek, hanem a cigányok lopták el a táskáit, bőröndjeit, meg a teniszütőit, hát nem?”
** 2000-ben, amikor megjelent a regény, még ez a név állt a szerző neve helyén, sokáig nem lehetett tudni, hogy a szerző valójában Daniela Kapitáňová.

7 hozzászólás

Daniela Kapitáňová: Könyv a temetőről

Daniela Kapitáňová: Könyv a temetőről

Daniela Kapitáňová első regényével, amelyet Samko Tále álnéven írt, azonnal rendkívül kreatív, eredeti alkotóként mutatkozott be. A szöveget egy 44 éves szellemi fogyatékos, törpe növésű férfitól halljuk, akinek legfőbb célja az életben, hogy ugyanolyan legyen, mint a többiek. Samko mindent utál, ami eltér a normálistól: semmi másra nem törekszik az életben, csak hogy minden furcsasága ellenére tökéletesen belesimuljon környezetébe – ezt kihasználva nevel belőle besúgót a város nagyhatalmú kommunista ura, s így lesz akaratlanul tragédiák sorának okozója a kisváros életében.
A könyvet a kritikusok a Forrest Gumphoz, a főszereplőt A bádogdob Oskar Matzerathjához hasonlítják; Szlovákiában azonnal bestseller lett, eddig tizennégy nyelvre fordították le, köztük angolra, németre, svédre, franciára, arabra és japánra.

Hirdetés