Ganrju értékelése


Ganrju>!
Isaac Asimov: Robotok és Birodalom

Ez a könyv nem teljesen illeszkedi az előző három robotregény sorozatába. Vannak ugyan közös szereplők, de a hangsúly itt már egyértelműen az emberiség jövőjének alakulásán van, amihez Gladia története csak egy szép, színes keretet ad. Mintha ez a regény csak azért született volna, hogy, ahogy a címében is szerepel, összekapcsolja a robotos univerzumot a birodalom (alapítvány) univerzummal. A háttér cselekmény (a Gladia szál) végül lezáratlan marad.
A cselekmény fő szála Daneel és Giskard kezében van, akik a nulladik parancs „isteni” sugallatától vezérelve, mint két őrangyal (vagy mondhatnám az is, hogy titkos ügynök), munkálkodnak az emberiség jövőjén. Ez főleg a két robot beszélgetéséből és az események finom manipulálásából áll, ami végül a nulladik törvény nagy próbájában csúcsosodik ki. Nagyon tetszettek a két robot párbeszédei, ahogy megbeszélik a történteket, levonják a következtetést és előkészítik a következő lépést.
Az előző robotregényekhez képest érezhetően későbbi írás, pl. a karakterek személyisége, fejlődése sokkal érettebb. A lezárás is inkább drámai és nem olyan tökéletes, vagy hibátlan, mint a korábbi (értem itt az Alapítvány regényeket is) könyveknél. A győzelemnek már ára van, ami fájó és emiatt belőlem katarzist váltott ki. Szerintem ez egy jó könyv. Úgy gondolom, hogy érthető és élvezhető azoknak is, akik nem olvasták a többi regényt, de az élmény azoknak teljes, akik „képben” vannak a robot és alapítvány univerzumban.


Isaac Asimov: Robotok és Birodalom

Isaac Asimov: Robotok és Birodalom

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A regény – mely az Alapítvány és Birodalom-ciklus szerves része- az űrjárók és telepesek évszázados múltú konfliktusáról szól. Az űrjáró világ – lassú pusztulásának elkerülése érdekében – a legfőbb telepesbolygó, a Föld elpusztítására tör. Kelden Amadiro, a Robotikai Intézet vezetője két társával – személyes bosszútól is vezérelve – kiterveli a Föld kérge alatti sugárzó ércek emanálását. Azonban nem számolnak Lady Gladia két kivételes képességű robotjával: az emberi gondolatot telepatikusan érzékelő és befolyásoló Giskardnak, és az egyetlen humanodi robotnak, R. Daneel Olivaw-nak sikerül logikai úton felderítenük a Föld ellen készülő támadást, s megpróbálják megakadályozni annak végrehajtását… A regény másik szála Gladia története. A Solariáról Aurórára menekült űrjárónő a Solaria titkainak felderítésekor kapcsolatba kerül egykori szerelme, a földlakó Elijah Baley leszármazottjával. A telepesvilágban élő Baley kapitány ráveszi Gladiát, vegyen részt a Solariára indított expedícióban. A kapitány számításai helyesnek bizonyulnak, mert az űrhajó csak a nő és két robotja közreműködésének köszönhetően menekül meg a solariai csapdából. Az asszony kezdetben nehezen viseli el a földi emberek életét, a zsúfoltságot, a zajt, az emberek közelségét, bizalmaskodását, amely a robotjaitól körülvett, elszigeteltségben élő űrjáróknál szokatlan és viszolyogtató. Lassanként azonban Gladia és a kapitány közel kerülnek egymáshoz, és Gladia a férfiért még a földi élet kényelmetlenségeit is vállalja. Eddigi hosszú és eseménytelen űrjáró életének a szerelem, valamint a telepes és űrjáró világok összebékítéséért való együttmunkálkodás új értelmet ad. Ám sem Gladia, sem Baley kapitány nem sejti, hogy a két robot, Giskard és Daneel miképp is fáradozik az emberiség jövőjéért…

Hirdetés