Morn értékelése


Morn>!
Richard Gallagher: A halálra ítélt szakasz

Hiába háborús könyv, mégis szórakoztató. Kikapcsolja az embert. Szerettem a káromkodásokat, a humoros beszólásokat benne, ahogy egymás vérét szívják, mégis ideiglenes barátokká válnak a harctéren szereplőink. Egyedül a vége nem tetszett, illetve az utolsó esemény, az nekem túlságosan meseinek tűnt. A többivel megbékéltem.

>!
Pallas Antikvárium, Gyöngyös, 1996
240 oldal · ISBN: 9638558148

Richard Gallagher: A halálra ítélt szakasz

Richard Gallagher: A halálra ítélt szakasz

A történet 1944 rettenetes decemberében játszódik Ardennekben, ahol a hitleri hadvezetés összeszedve minden lehetséges tartalékát, még egyszer megpróbálja visszaszorítani a szövetséges (elsősorban amerikai) csapatokat.
Gallagher regénye nem szűkölködik megdöbbentő, időnként hátborzongató jelenetekben, csakúgy, mint az egész regényt végig jellemző drasztikus párbeszédekben. A címben szereplő szakasz valóban halálraítélt, mert azt a feladatot kapta, hogy a kibontakozó német támadást egy sziklás útszűkületben feltartsa addig, amíg ezredük visszavonul. Az amerikai szakasz vezetője és a regény főszereplője Mazursky őrmester, a parancsokat brutálisan végrehajtó, az ellenséggel (és néha saját katonáival) szemben kíméletet nem ismerő New York-i vagány, aki azonban emberségből jelesre vizsgázik (például amikor zsidó származású beosztottját rábeszéli, hogy azonosítási igazolványát cserélje el egy halottéval, hogyha SS fogságba esne, ne lőjék agyon származása miatt).
A feladat, amit teljesíteniük kell, szinte emberfeletti: néhány tucat amerikai katona szemben több ezer némettel és a lassan múló idővel…
A regény a naturalista jelenetekkel együtt is szórakoztató, fordulatokban gazdag.

Hirdetés