Dubovszki_Martin értékelése


>!
Dubovszki_Martin
Al Robertson: Égtörés

Robertson egy könnyűnek tűnő, de valójában nehéz utat választott, amikor úgy döntött, hogy a krimit és a sci-fit vegyítve fogja megírni az első regényét. Figyelnie kellett a két zsáner megfelelő arányaira, hogy egyik se tűnjön csupán díszletnek a másik mellett.
A felépített világgal nincs gond, még ha néhol kicsit elnagyolt is. Kezdetben csak kapkodtam a fejem olvasás közben a számos ismeretlen kifejezés láttán, amikre a későbbiekben közvetlenül kapunk magyarázatot vagy a kontextusából kikövetkeztethető (ebből a szempontból kicsit hasonlított a Kvantumtolvajra, bár azért annál jóval könnyebben emészthető). Céges istenségek, harci mesterséges intelligenciák, reprók… Olyan témákat is feszeget az író, mint maga az élet definíciója vagy a mesterséges intelligencia és a hús-vér hardver közötti különbség, ha a szoftver ugyanaz. – igaz több komoly gondolatot is csak érintőlegesen jár körül.
A szereplők közül Fist a legkiemelkedőbb. Eleinte engem dühített az általa képviselt attitűd, de a cselekmény előrehaladtával egyre jobban megkedveltem, mert képes volt fejlődni és messze ő a legrétegeltebb karakter. Azért elfért volna a könyv lapjain egy legalább ennyire összetett figura a sötét oldalon.
De a kisebb hiányosságok ellenére abszolút élveztem a regényt. Még úgy is, hogy a krimi alapvetően nem az én műfajom. Izgatottan várom a következő részt.
Azért a műfaji elegyítés mesterének még mindig Hamiltont tartom. Ebben a kategóriában a Great North Road-dal.

Bővebben: http://sfmag.hu/2016/10/03/al-robertson-egtores/


Al Robertson: Égtörés

Al Robertson: Égtörés

Amikor a Totalitás lázadó mesterséges intelligenciái legyőzték a Panteon vállalatait, az emberiség veszített igazán. A Föld már nem több mérgező pusztaságnál, a túlélők az Állomáson, a Panteon egyik iparosított aszteroidáján tengődnek.

Jack Forster a Panteon alkalmazásában állt, az elméjébe épített harci MI-vel, Hugo Fisttel vadászott a Totalitáshoz átállni készülő MI-kre a Naprendszer peremén. Mocskos háború volt, a férfit megviselte, de Fist úgy élvezte, mint semmi mást.

Miután visszatérnek az Állomásra, alig néhány hetük van kideríteni, ki ölte meg a legfontosabb embert Jack életében. Amikor ugyanis Fist licence lejár, átveszi gazdája testének irányítását, és ezzel a férfinak végleg vége.

Hirdetés