Daniel_U_K értékelése


>!
Daniel_U_K
Colin Duriez: Tolkien és C. S. Lewis

Colin Duriez: Tolkien és C. S. Lewis Egy híres barátság története

Egy életrajz segít megérteni az író műveit, keletkezését, hogy mi hatott rá, mi inspirálta. Tolkien és C.S.Lewis esetében e két írót együtt kell taglalnunk, mert egyik által értjük meg a másikat és fordítva. Egy ilyen könyvnek a kapcsoaltról kell szólnia, ami összekötötte őket, a barátságról.
Úgy indultam neki a könyv olvasásának, hogy pár könyvet már olvastam mindkét írótól és tudtam barátságukról, de csak annyit, hogy volt. Lebilincselő volt olvasni ezt a könyvet, mert nagyon jó szemszöget választott arra, hogy felfedje a fantasy műfaj két legnagyobb írójának titkát. Sokat segített az eddig olvasót könyvek megértésében, bár eddig is tudtam, hogy van bennük „valami”, de ezt nem tudtam megfogalmazni igazán magamnak, hogy mi is ez. Amellett, hogy élvezet volt olvasni a könyvet, más látásmódra is rávezetett: a képzelet és a józan ész kapcsolatára, a tündérmese varázsán keresztül. Sokat kaptam az írománytól, sok „egész jó” gondolatot, szemléletet. Ez által még úgy is hathatott rám e két ember, hogy már régóta nem élnek, de így is átadhattak egy kicsit magukból. :)
A harmadik dolog, amit kaptam az olvasás alatt, az a kíváncsiság a többi C.S.Lewis és Tolkien mű íránt. Már alig várom, hogy olvashassam őket….
Végezetül, ezt a könyvet mindenkinek ajánlom, aki akár filmen látta a két világhírű művet (Narnia, Gyűrűk Ura), mert inspirálni fogja őt a nagyteredelmű könyvek olvasására; aki olvasta egy-egy művüket, mert éhezni fog a többire ;)


Colin Duriez: Tolkien és C. S. Lewis

Colin Duriez: Tolkien és C. S. Lewis

A fantasy-műfaj két legsikeresebb szerzője J. R. R. Tolkien és C. S. Lewis negyven éven át voltak közeli barátok. Az Oxfordi Egyetem két fiatal oktatóját a középkori irodalom és az észak-európai mitológia szeretete hozta össze. Lewis megtérésében nagy szerepet játszottak a Tolkiennal folytatott beszélgetések, míg Lewis támogatása nélkül sosem született volna meg az évszázad fantasy-trilógiája, A Gyűrűk Ura. Colin Duriez a két író barátságának elbeszélésével kíséri végig intellektuális és hitbeli fejlődésüket és sorsuk alakulását.

Hirdetés