Kiss_Csillag_Mackólány P értékelése


>!
Kiss_Csillag_Mackólány P
Krasznahorkai László: Háború és háború

Kolléganőm asztalán láttam meg e könyvet, és mind a címe, mind a borítója alapján úgy éreztem, hogy ez az ami nekem kell. Sötét borító, a címben kétszer is a háború szó, édes istenem, gondoltam, kellhet még ennél több?
Könyvtár, persze egyet még éppen találtam, és azonnal nekiestem.
Kellemes fülszöveg, „liánszerű mondatok”, gondoltam eljött az én világom.
El ám.
Csak nem ezzel a könyvvel.
Vessetek meg, kövezzetek meg.
De modern világ, modern, akárhányadik századi kultúra és miegymás, de könyörgöm (akasszuk fel), miért kell egy ilyen szép borítóba beletenni e szörnyűséget?
Leeshet a fejem, mert azt csak úgy odatették, ó, jaj nekem. (újabb könyv a jajnekem kategóriához, úgy látszik, mostanában nincs szerencsém)
Néha úgy érzem, hogy sokat beszélek, de ezután kikérek magamnak minden ezirányú kritikát.
A könyv pedig szalad vissza a könyvtárba, jó lesz kitámasztani vele a többit.


Krasznahorkai László: Háború és háború

Krasznahorkai László: Háború és háború

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A mű főhőse egy vidéki levéltáros, Dr. Korim György, aki munkahelyén váratlanul egy különös kéziratra bukkan. Nem tudni, ki írta a szöveget, a keletkezés idejéről is csak találgatni lehet, de a tartalma fokról fokra, egyre jobban rabul ejti Korint. Négy férfiról van benne szó, akik a világtörténelem különböző fordulópontjain bukannak föl, hol Krétán, hol Velencében, hol Kölnben, és mindig menekülniük kell a háború, a rombolás elől. A levéltárost olyannyira a hatalmába keríti az ismeretlen szerző elbeszélése, hogy úgy érzi, neki is menekülnie kell: mentenie és a világgal megismertetnie a titokzatos szöveget. Elhagyja otthonát, pénzzé teszi mindenét, és repülőjegyet vesz New Yorkba, a „világ közepébe”. Azt reméli, ott megtalálja a megoldást a kézirat rejtélyére, az értelmére és a saját életére is.