Lady_Hope I értékelése


>!
Lady_Hope I
Muriel Barbery: A sündisznó eleganciája

Ennyire intelligens, elegáns, szép, és kedves könyvet még nem olvastam. Nem vagyok okos, sem művelt. Kispolgári nyers perspektívából látom a művészetet, a könyveket, a filozófiát. Látom ha szép, és látom ha nem. Nekem ennyi adatott.
De Reneé. Ő egy csodálatos asszony. És minden erőmmel azon leszek, hogy az emberek mögé lássak.
Hogy felismerjem kik is ők valójában, és ne szalasszak el egy olyan lehetőséget, mint megismerni egy csodálatos házmestert, egy művelt, és okos nőt sündisznóbőrben.

"Mert ettől kezdve, a maga kedvéért a mindiget fogom keresni a sohában.
A szépséget ezen a világon."


Muriel Barbery: A sündisznó eleganciája

Muriel Barbery: A sündisznó eleganciája

Az ötvennégy éves Renée egy párizsi magánpalota házmestere. Kövér, tyúkszem van a lábán, hitvány ételeket eszik és szappanoperákat néz. Csakhogy Renée-nek van egy titka: hihetetlenül művelt. Szereti a filozófiát, a zenét, és a japán művészetet. Álarca mögül mélyen lenézi a luxuslakások gazdag lakóinak üres életét.
A 12 éves Paloma, az ötödik emeletről, látszólagos engedelmességgel igyekszik belesimulni a tizenévesek popkultúrájába, de ő is kimagasló intelligenciát takargat. És mivel lesújtó véleménnyel van a világról, azt tervezi, hogy tizenharmadik születésnapján felgyújtja lakásukat, majd véget vet életének.
Ők ketten a regény főszereplői és egyúttal narrátorai. Meg a házba költöző dúsgazdag japán férfi, aki puszta létével, no meg azzal, hogy átlát a szitán, izgalmas mozgásba hozza az eseményeket…

Hirdetés