csillagka P értékelése


>!
csillagka P
Hermann Hesse: A pusztai farkas

A szabadság az, ha félelem nélkül tudsz élni. Valamikor késői tinédzser korban, mindenkinek le kellene ülnie önmagával egy őszinte, tisztázó beszélgetésre, eldönteni mit is szeretne az élettől. Minden pillanatban hajlandó e feláldozni magát a látszatért, a megbecsülésért, a előmenetelért vagy hagyja a fenébe és olyanná válik amilyen lenni szeretne és nem törődik a közönség szeretetével. A szerepjáték egy életen át borzasztó megterhelő, sajnos nem is mindenkinek ajánlott, főleg ha az alaptermészete nem idomul a konvenciókhoz, ilyenkor jön előbb utóbb a pótcselekvés, a drog vagy alkohol… Inkább maradok farkas mint, boldogtalan reszkető.
Woodstock után születtem, már csak lélekben lehet hippi, de a szabadság mindenkinek megengedett, ez utána a könyv utána még inkább. Nekem tetszett és örülök, hogy ezzel nem vagyok egyedül. Hiszen tudjuk ha:
" Le kell menni kutyába!
Légy a kutyák királya!
Ne királyok kutyája! " (Hobo)


Hermann Hesse: A pusztai farkas

Hermann Hesse: A pusztai farkas

„… Mindenesetre úgy tűnik, hogy a Steppenwolf az a könyvem, amelyet gyakrabban és alaposabban félreértettek, mint bámely másikat… Ezek az olvasók mintha teljesen átsiklanának azon, hogy a pusztai farkas és kétes élete fölött is létezik egy másik, magasabb, örök világ is; a "Traktátus” és a könyv minden olyan része, amely a szellemről, a művészetről és a „halhatatlanokról” szól, pozitív derűs, egy személy és idő fölötti hitvilágot állít szembe a pusztai farkas szenvedéseivel… Természetesen nem írhatom elő – és nem is kívánom előírni – az olvasónak, miként értse elbeszélésemet… De azért jobban szeretném, ha sokan észrevennék, hogy a pusztai farkas története egy betegséget és krízist mutat be ugyan, ez azonban nem a halálhoz, a pusztuláshoz, hanem ellenkezőleg a gyógyuláshoz vezet." Hermann Hesse

Hirdetés