mcgregor értékelése


>!
mcgregor 
Michael Crichton: A 13. harcos

A film is nagy kedvenceim közé tartozik, kíváncsi voltam, hogy az eredeti mű is ugyanazt a hangulatot és cselekményt használja-e. Ami elsőre észrevehető különbség volt, hogy Ibn Fadlan vikingekkel való utazásának leírása természetesen részletesebb a könyvben, mint a filmben, a másik jellegzetesség, hogy a regényben jóval hangsúlyosabb a rejtélyes ellenfelek, a sokáig szörnynek hitt wendolok eredete kapcsán a spoiler, ami a filmben nem ennyire explicit. Mindezek mellett néhány további kisebb részlettől eltekintve (például a könyvben a törpék is kapnak egy epizódot) meglepően nagy az átfedés a film és a könyv között. A 13. harcos igazi erőssége, hogy viszonylag hitelesen képes az északi harcosok világát és szokásait egy élvezhető történet keretébe ágyazva ábrázolni, egy különleges gondolatkísérlet kapcsán.


Michael Crichton: A 13. harcos

Michael Crichton: A 13. harcos

Kr. u. 921 júniusában a kalifa egyik udvaroncát, Ahmad ibn Fadlánt követségbe küldi a bolgár királyhoz. Ibn Fadlán három évet tölt távol, mégsem tudja teljesíteni megbízatását, mert utazása elején, a Volga folyó mentén összetalálkozik egy csapat vikinggel, akiknek északi honát félelmetes kannibál törzs tartja rettegésben. A jóslat szerint csak úgy lehet legyőzni a „ködszörnyeket”, ha a tizenkét északi harcos mellé tizenharmadikként egy idegen áll. Ibn Fadlán számára nincs más választás, mint velük tartani. A zabolátlan, vad hajósok társaként útnak indul Északra, hogy szembenézzen a rejtélyes, ősi ellenséggel, amelytől még ezek a rettenthetetlen harcosok is félnek.

A Jurassic Park, Az Androméda-törzs, A gömb és a Zaklatás szerzőjének hátborzongató regényéből 1999-ben Antonio Banderas főszereplésével készült film azonos címmel.

Michael Crichton (1942-2008) regényei éveket át az eladási listák élén tanyáztak, és a hollywoodi stúdiók sorban készítették ezekből a kasszasikereket a legnagyobb sztárok főszereplésével. 1994 decemberében munkái egyszerre vezették az Egyesült Államok a mozis (Zaklatás) és a televíziós (Vészhelyzet 1. epizód) nézettségi és a könyveladási (Zaklatás) listákat.

Hirdetés