Sippancs P értékelése


>!
Sippancs P
Fábián Janka: Karácsony a Ligetben

Ahogy anyukám mondaná, ezt teszi az irigység, a féltékenység és a rosszakarat…

Egy édes-bús, komor-könnyed, hangulatos-idilli történetet tarthattam a kezemben, ami a rövidsége ellenére teljesen elvarázsolt.
Ez volt az első olvasmányom Fábián Jankától, de biztosan nem az utolsó!

„Boldogok leszünk. Meglátod, mind boldogok leszünk. Ez nem is lehet másképp.”


Fábián Janka: Karácsony a Ligetben

Fábián Janka: Karácsony a Ligetben

Fábián Janka újabb rövid története ismét Az angyalos ház szereplőihez tér vissza. Ezúttal az „Angyalok” idősebb nemzedékét, azaz a három Thury nővért láthatjuk viszont, húsz évvel a regény történései előtt. A főszereplő ezúttal Joli – a későbbi Joli néni – aki itt még csak tizenhét évesen élete talán legmeghatározóbb napjait éli át 1890 karácsonyán, és 1891 első hónapjában. Egy vidéki tanítóval átélt rövid, tragikus szerelme megvilágíthatja az olvasók előtt a nővéreihez való későbbi viszonyának a gyökereit, mint ahogyan azt is, hogyan válhat egy viharos szerelmi háromszög egyik áldozatából később a következő nemzedékek számára példakép.
A novellában más régi ismerősökkel is találkozhatunk: például a valóságban is létezett Rohonczy Gedeonnal, vagy Paál Ödönnel, Hilda és Márti édesapjával.
A karácsonyi történet nem végződik boldogan, ám a három lány későbbi sorsát ismerve mégis reménnyel és elégtétellel tölthet el minket.

Századvégi idill és dekadencia.

Hirdetés