eme P értékelése


>!
eme P
Anne Rice: Interjú a vámpírral

Stoker mellett az egyetlen vámpírregény, amelyre nem rávetettem, inkább csak rávettem magam. Persze az előítéletek és sznobság bizonyos keveréke munkálkodott bennem spoiler.
Summa summárum: elolvastam.
Rice regénye olyan vámpírtörténet, amelyben a vámpírrá válás és a vámpírlét az embert évezredek óta foglalkoztató létkérdések boncolgatásának ad alkalmat.
A huszonöt éves, későbbi önmaga által szűk látókörűnek, anyagiasnak és önzőnek megítélt Louis elutasítja a gondolatot, hogy a szentség megfogható közelségébe kerülhet, és tapasztalatként is átélheti azt. Hite színlelt, gesztusai szerepjátszások, elveszítette a kapcsolatot a transzcendens világgal. Egy tragédia, és az ebből fakadó önvád, lelkiismeret-furdalás vezeti el a bűnbeeséshez, a teljes elkárhozás óhajához, míg végül „eladja magát az ördögnek” – vámpírrá válik. De nem akármilyen vámpírrá – olyanná, aki tudatosan keresi az élet/öröklét értelmét, aki életre kelt érzékeivel a morális és esztétikai választás közt ingadozva szívja magába az életet, vámpírézékei és emberi érzései közt vívódva Olyan vámpír, aki a gonoszság és bűn mibenlétén, az életadás és élet elvevésének hatalmán és felelősségén töpreng, és aki az örök élet terhétől, a végtelenségtől és a magánytól retteg, miközben állandóan transzcendens gyönyörre vágyik, melyet végül sok ember- és vámpírtársától eltérő módon vél ideig-óráig megtalálni.
A visszaemlékező, érzelmileg elpusztult, több száz éves vámpír magnószalagra mondott (cselekményvezetés szempontjából számomra nem túl érdekfeszítő) története a végső kérdések megválaszolása utáni hajsza, miközben egyre világosabbá válik, hogy semmi sem volt, amit tudni érdemes.
És feltehető, hogy a vámpír, aki téged vámpírrá tett, az sem tudott semmit, és aki azt vámpírrá tette, az sem tudott semmit, és az előtte levő vámpír sem tudott semmit, és így megy ez tovább visszafelé: a semmiből születő semmi, míg a végén nincsen semmi. És nekünk azzal a tudással kell élnünk, hogy nincsen tudás.
Van akkor értelme az életek kiontásának? Az ezáltal megélt gyönyörnek? Van haszna az így megvásárolt örök életnek? Az emberi létezés eladásának? Van morális felelősség?

Tetszett ez a kérdésfelvetés, ahogy a megrajzolt karakterek többsége is. Maga a stílus, akár a felfokozott vámpírérzékelés, helyenként színes, érzékletes, de… De ugyancsak gyakran unalomba menően túlírt ez a regény, tele ismétlésekkel, ismétlésekkel és ismétlésekkel. Ráadásul míg az elején sikerült bevonnia világába, mikor látszólag beindul a cselekmény, és ezzel együtt Louis-ék kalandja, valamiért elveszítettem az érdeklődésem. Nem érdekelt a vámpírok tömege, sem az egész európai cselekményszál – felszínesnek, kétdimenziósnak láttam, túlzottan és feleslegesen vérfröcskölősnek, néhol logikátlannak tűnő meglepetéseket szolgáltató cselekménnyel és egy nem túl hatásos lezárással.
Talán ha picit feszesebbre sikeredik, jobban tetszett volna.

6 hozzászólás

Anne Rice: Interjú a vámpírral

Anne Rice: Interjú a vámpírral

Mindenkit érdekelnek a vámpírok.
Évszázadok óta foglalkoztatják a képzeletet, hátborzongató történetek hősei, elkárhozott, démoni teremtmények, az éjszaka gyönyörű vadászai, akik embervérre éhezve lesnek gyanútlan áldozataikra. Ezek a mesék olyannyira lenyűgözőek, hogy egyesek szinte már megszállottan rajonganak értük.
Talán éppen ezek a gondolatok jutnak eszébe annak az ifjú újságírónak, aki egy nap különös felkérést kap: valaki, aki azt állítja magáról, hogy vámpír, szeretne interjút adni neki. Ám bármire is számít, egy különc pozőr helyett valódi démont talál. A döbbent riporter szeme előtt megelevenednek a mesék, életre kelnek a legendák, s míg a különös, korszakokon átívelő történet kibontakozik, megismerhetjük egy szörnyeteg emberi lelkét, vágyait, ösztöneit, évszázados kutatását igazságok és válaszok után, s megtudhatjuk, hogy az egyetlen dolog, ami enyhítheti az örök élet kínját, a szerelem.

Anne Rice regényéből Tom Cruise, Brad Pitt és Antonio Banderas főszereplésével készült film, mely a vetítését követően szinte azonnal kultikussá vált a vámpírfilmek között.

Hirdetés