Szilárd_Berke I értékelése


>!
Szilárd_Berke I
Jeff VanderMeer: Fantomfény

Végül begyűjtöttem a trófeát, a harmadik kötetet, és azt kell mondjam, megérte! Ritkán kerülök egy-egy kötet hatása alá, de erre a sajátságos hangulatú közegre, amit VanderMeer felépített, évek múltán is emlékezni fogok – akárcsak egy Mitágó-erdőre vagy egy Banks-féle Kultúra regényre. A Lovecraft-hatás még kevésbé érződik így a végére, ami talán amiatt van, hogy ténylegesen felpörögnek a történések: immár több szálon, több nézőpontból látjuk a fősodort, és ez kifejezetten jót tett. Bárkit kiválaszthatok, mindegyik „életvonal” érdekes, olvastatja magát. És a magyarázat az X-térségre… létezik, elfogadható, nem világmegváltó ötlet, talán a kivitelezése sem elsőrangú, de erre a záró kötetre összeérett minden, Vander Meer megtalálta a saját hangját, ritmusát, érzésem szerint, és maradandót tett az asztalra. Van pár jelenet/részegység, ami szerintem remekbe szabott (spoilerek nélkül): az „önmagára ismer” találkozás a régi toronynál, vagy a bagoly „magyarázata”.
Az X-térség bizonnyal klassz közeg lenne egy-egy baljós hangulatú asztali szerepjáték történethez is, bár a mesélő nehéz helyzetben lenne, akárcsak egy Cthulhu modul vezetésekor.
Szóval érnie kell ennek az anyagnak, és a három kötet egyben adja ki a teljes értéket. Nem bántam meg, hogy elolvastam.

7 hozzászólás

Jeff VanderMeer: Fantomfény

Jeff VanderMeer: Fantomfény

Az X Térség támadásba lendült, és felemésztette a kutatására létrehozott ügynökséget, a Déli Végeket. Van, aki ott rekedt, de még dolga van odabent. Van, aki visszatér, és van, aki hazatér oda. Van, aki még mindig válaszokat keres, míg mások csak a túlélésre játszanak. Van, aki még harcol az ismeretlennel, és van olyan is, aki már csak megismerni szeretné, ha meg nem is értheti.

Az X Térség pedig felfedi történetét és titkait, de azok jelentősége és következményei talán még mélyebbek és ijesztőbbek az eddigi bizonytalanságnál. Mert hatással vannak az egész világra – már ha létezik még az eddigi világ, és érdemes egyáltalán félteni azt.

Az X Térségben lévőknek pedig személyes szinten is meg kell találniuk a választ: létezik-e még korábbi énjük, és érdemes-e harcolni érte, vagy jobb elfogadni a változást?

Jeff VanderMeer Déli Végek trilógiájának befejező kötete zseniális ötvözete és betetőzése az első két résznek. A cselekményszövés és az elbeszélés különleges módja még hatásosabbá teszi ezt a mesteri, hátborzongató, elgondolkodtató és izgalmas regényt, ami messze túlmutat a sci-fi határain.

Hirdetés