Szilárd_Berke I értékelése


>!
Szilárd_Berke I
Jeff VanderMeer: Expedíció

Amennyiben egy (hosszú) mondatban akarom összegezni, azt írom: Jeff VanderMeer újrateremtette Lovecraft veretes/klasszikus stílusát, ha úgy tetszik, a mai kor nyelvezetére szabta és felfrissítette, sokak által fogyaszthatóvá tette, kiemelve a stílust a kult/réspiaci szegmensből. :) Jó kis mozifilmet/sorozatot lehet belőle készíteni, szerintem.
Számomra azért még mindig túlírt pár helyütt, de nincs okom sok panaszra: a visszaemlékezéses fejezetek közötti váltás rendben volt, meglepően bent tartott a női karakter narrációja, átjött 70-80%-ban a Lovecraft feeling (Volt anno vmi világítótornyos novellája a mesternek, igaz? Vagy csak az emlékezetem kopik?), és a sztori is érdekes amellett, hogy bevált alap szituációból indít. A folytatást nem akartam hamar elővenni, de már bele is kezdtem.


Jeff VanderMeer: Expedíció

Jeff VanderMeer: Expedíció

Az X Térséget a kormányzat már harminc éve környezeti katasztrófa sújtotta övezetnek álcázza, így mostanra az érintetlen és burjánzó vadonnak látszó terület csupa misztikum és rejtély az emberek szemében. A Déli Végek nevű titkos ügynökség ez idő alatt számos expedíciót küldött a hely felderítésére – szinte mindegyik tragikus véget ért.

Most indul útnak a tizenkettedik expedíció.

A kutatócsoport négy nőből áll: egy antropológusból, egy geodétából, egy pszichológusból és egy biológusból. A küldetésük felderíteni a terepet és mintákat gyűjteni, feljegyezni minden tudományos megfigyelést a környezetről és egymásról, valamint mindenek felett elkerülni az X Térség természetfeletti hatását.

Az expedíció mindenre felkészülve indul útnak, és hamar megdöbbentő felfedezéseket tesz – például talál egy megmagyarázhatatlan topográfiai jelenséget és olyan életformákat, amik meghaladják a megértés képességét –, de mégsem ezek, hanem a tagok egymás elől gondosan elrejtett titkai változtatnak meg mindent.

Jeff Vandermeer Déli Végek-trilógiájának az első kötete szépirodalmi magasságokba emelkedő, sodró lendületű, mélyen elgondolkodtató sci-fi, ami az ismeretlennel való szembenézésről szól. Mind a világban, mind magunkban legbelül.

Hirdetés