Dora_Sullivan értékelése


>!
Dora_Sullivan
Richard Castle: Frozen Heat – Dermesztő hőség

Az első krimi könyv sorozat, aminek az elolvasására adtam a fejem, és, hogy őszinte legyek veletek: Nem bántam meg, hogy így is tettem! Mert, nagy kedvencem lett. Ami nem is meglepő, már ha azt vesszük, hogy ebből a regénysorozatból illetődően, készült tv film sorozat is, ami Castle néven fut, szintúgy az egyik kedvenc sorozatom lett.

A sorozat, azt a nézetet mutatja be, amelyben a könyv írójának, Castle-nek volt alkalma megélnie, átélnie, az igazi Kate Beckett, és a munkatársai mellett, számos ügy felkutatásában, megoldásában.

/Mondhatni, a tv sorozat-nak, amolyan akár, dokumentfilm/sorozat feeling-je is lehetne…/

De visszatérve a könyvre – amely egyébként a sorozatban is, mint, főszerepet kap –, egy nagyszerűen, megalkotott-megírt siker sorozat lett. Ami kapcsán azt is hozzáfűzném, hogy szerintem az eddigi legjobban átadott, leghitelesebb tv sorozat lett a Castle.

A karakterek, mint a könyvek főszereplője: Nikki Heat, abszolúte de olyan, mint a tv sorozat, Kate Beckett-je. (Ami, nem is igazán jöhetett volna létre, a főhősnőt alakító színész nélkül, aki nem más mint, Stana Katic.) Mint a fizimiskájukkal, mint a munkájuk és az életüket beárnyékoló múltjukkal, és jelenükkel együtt… kivéve, egy-két változatossággal.

/De azt, ha olvassátok és megnézitek a sorozatot is, akkor érteni fogjátok majd./

Maga a könyv azt a szálat és vonalat mutatja be, hogy Nikki Heat mint, Boston egyik legkiválóbb zsaruja mellé, szegődik a magát marconás, elbűvölően jó képű, újságírója, Jameson Rook – aki nem mellesleg, egyenesen ugyan olyan, mint, a sorozat, Castle-je -.
Akárcsak a sorozatban, itt a könyvben is, Rook-nak megvannak a maga módszerei, miként részt vehessen egyes nyomozásokban, mint megfigyelő, akinek a sajátos ’fejrázást kiváltó’ ötletei/javaslatai, sokszor előrébb viszi, Nikki-t és csapát az ügyeik felgöngyölítésében.

Akárcsak a sorozatbeli Beckett és Castle között, úgy a könyvbeli Heat és Rook között is, már az első pillanatoktól kezdve, érezhető azok a bizonyos kipattanó szikrák, amelyről bár igyekeznek nem tudomást venni, mégis ott vannak. Igaz, hogy a sorozatban sokáig kell arra várni, hogy ’ők’ összejöjjenek, viszont vele ellentétben, a könyvben a párosunk, (apró spoiler) már az első könyvben egymásnak esnek. De ez, nem jelenti azt, hogy a folytatásban, azaz, a második kötetben, már egy párt alakítanak… De nem ám!
A regény írója, nem hazudtolva meg magát, úgy intézi a dolgokat, hogy Heat és Rook útjai keresztezzék egymást, és hogy azok a bizonyos szikrák, ugyancsak újra előtérbe kerüljenek.

Viszont mind ez mellett, mármint a szexuális izzás és vonzalom mellett, Rook oly annyira közel kerül Heat-hez, hogy a férfi lesz az egyetlen, akiben Nikki igazán meg tud bízni.
És mi a legfőbb tulajdonság egy kapcsolatban? A bizalom. Amit, Rook, jogosan is kiérdemel, amiről fokozatosan, meg is bizonyosodhat az olvasó. Igaz, akad egy olyan pillanat-jelenet, amikor ez a bizalom megrendülni látszódik, de ezen oly hamar is túl lendülnek, mintha nem is történt volna meg. (Amiről annyit szintén elárulnék, hogy ott, annál a pontnál, egyébként, nem is igazán Rook tehet arról, ami kapcsán történik fog egy pillanatnyi bizalommegrengés, ha nem valaki más…más, akinek a neve, mint amolyan, rosszmájú viccként fog majd elhangzani a későbbiekben…)

De igazság szerint, aki még nem olvasott krimit, vagy nincs oda értük, annak mégis nagyon tudom ajánlani ezt a sorozatot, mellé pedig a tv sorozatot, mert megéri. Megéri beleolvasni s tekinteni. Nem egy tipikus, vérengző sorozatról van szó.
Hanem egy rendőrnőről, akinek az édesanyját meggyilkolták, amely tragédia miatt, arra teszi fel az életét, hogy mind az mellett, hogy elfogja az anyja gyilkosát, ugyanúgy elfogja a többi gyilkost és le is csukassa őket.
Hanem egy újságíróról, aki a lehetetlen és örült feltevései/ötletei mellett – amik a legtöbbször segítségül szolgálnak –, egy nagyszerű barát, és egy olyan férfi, akire lehet támaszkodni, és számítani. Aki ott van, amikor a leginkább szükség van. Aki olyan pillanatokban és helyzetekben is inkább a humorát veti be, amikor a helyzet és pillanat, a béka feneke alatt van. Aki akár az életét is kész kockáztatni, és adni, ha szükséges.
És aki egy olyan férfi, akit szerintem, mi magunk is, nők-csajok, szívesen fogadnánk…

/Én legalábbis biztos. Egyszerűen, imádom a férfi karaktert, mind a két változatban. Érsd: Könyv és tv sorozat./

/Minden elismerésem a tv sorozat készítőinek, amiért ennyire jól levették a könyvet, és a karaktereket is.
Nem is tudom, hogy találkoztam e már olyan filmmel, amelyet könyv alapján készítettek el, hogy ennyire tisztán, ennyire hiteles, és hű tudjon lenni, az eredetihez.
Ezért is ajánlom leginkább mindenki figyelmébe ezt a Sorozatot! Na meg azért is, mert egy nagyszerű, szerethető, és olvasható regényről/sorozatról van szó./

Aki meg szereti a krimiket, nah azoknak meg pláne, hogy ajánlom a figyelmükbe ezt a regényt, ha esetleg még nem olvasták. Vagy akik a sorozatot látták, de a könyvet még nem olvasták, akkor azok mindenképp pótolják, ha tudják… mert megéri. ;)
Akik meg épp a könyvet olvasták, de a sorozatot nem látták, nos… azoknak meg a sorozatot tudom, nagyon ajánlani…

Szóval, mindenkinek csak ajánlani tudom, Castle könyveit! :)


Richard Castle: Frozen Heat – Dermesztő hőség

Richard Castle: Frozen Heat – Dermesztő hőség

A New York-i rendőrség gyilkossági nyomozója, Nikki Heat egy azonosítatlan, halálra késelt nőt talál legújabb gyilkossági helyszínén, akit egy bőröndbe tuszkolva hagytak Manhattan utcáin. Nikki teljesen megdöbben, mikor rájön, hogy ez a gyilkosság saját édesanyja megoldatlan halálához köthető. Oldalán szerelmével és partnerével, a menő újságíró Jameson Rookal, Heat mindent megtesz, hogy megoldja a bőröndbe rejtett holttest ügyét, miközben anyja rejtélyes múltjával is szembe kell néznie.

Miközben folyamatos veszéllyel néz szembe, ahogy valaki az ő életére is tör, Nikki fájdalmas családi titkokra derít fényt, felfedi anyja titkos életét, és saját múltját is újra kell értékelnie. Küldetése Manhattan sikátoraiból Párizs sugárútjaira vezérli Nikkit és Rookot, hogy elkapjanak egy könyörtelen gyilkost. De vajon most, hogy édesanyja esete váratlanul is előtérbe került, képes lesz-e Nikki megoldani azt a sötét rejtélyt, ami már egy évtizede kísérti?

Hirdetés