Zsoofia értékelése


>!
Zsoofia
Scott Hawkins: Az Égett-hegyi könyvtár

Ha valaki év elején azt mondja nekem, hogy egy Fumax könyvnek öt csillagot adok, kiröhögöm. Annyira nem állt rá az eddig tőlük olvasott könyvekre a lelkem, hogy biztosra vettem, hogy vagy Vladinak, vagy nekem ízlésficamom van. Ezt a könyvet is azért vettem meg, mert szeretek esélyt adni azoknak, amiknek általában véve nem szoktam, mert nem tartozik a konfortzónámba, és reménykedek, hogy jól meglepnek. Hát itt ez történt.

Kötelező megemlékezés a borítóról: lehet hogy jobb az angol ránézésre, de önmagában tényleg vajmi gyenge köze van a történethez. A magyarnak viszonylag több, de egyik se kedvencem. Még a más kiadások (bolgár, cseh) se. Ehhez a könyvhöz nem létezik jó borító. És szerintem mindenki unja már a borítós megjegyzéseket, szóval menjünk tovább.

Ez a könyv jó kis morbid dolog (thriller? horror? mindkettő? nem vagyok nagy ismerője ezeknek a zsánereknek). Többször nevettem fel a kelleténél olyan dolgokon, amiken nem kellett volna. Hawkins nagyon ügyesen lavírozik aközött, hogy sokkoljon, és azzal, hogy ezt kellő lazasággal és szarkazmussal tárja elém, nem lesz belőle valami ultravicces oldalbakönyöklős dolog, de mégis szórakoztató.

Aztán ottvan a női főszereplőnk, Carolyn, aki megadta nekem azt a kellemesen „őrült” főszereplőt, aki még átérezhető, de azért csinál dolgokat amikkel nem értek egyet, de nem érdekel, mert zseniálisan teszi. Ha valaha valaki rosszat követne el ellenem, hozzá mennék bosszúállás-tanfolyamra. Jól felépített karakter, messze kiemelkedik a fantasy főhősnők közül.

Aztán ottvan még Steve, aki a maga módján tökös, és Erwin, aki az értelmező szótárban a tökös definíciója mellett szerepel. Szerettem, hogy Steve végig önmaga maradt, és azt, hogy Erwin megkapta azt a figyelmet, amit megérdemelt. David is megfelelően játszotta a para szörnyeteg szerepét, meg úgy általában véve minden karakter a helyén volt, kicsit kilépve a meghatározott kliséjéből, de pont annyira bent maradva, hogy a történet gördülékeny legyen.

Dicsérő szót érdemel még a narratíva. Általában nem szeretem a túl sok nézőpontú oda-visszabúgó történeteket, de Hawkins remekül összerakta ezt, mindig képben voltam, mikor vagyunk és hol és kivel, jó helyen voltak elhelyezve a flashbackek és karakterábrázolások, sose ült le a történet. Nagyon meglepődtem, hogy a dramaturgiai tetőpont a könyv 70%-a körül történt meg, elképzelésem se volt, hogy innen aztán hova fogunk menni, és meg kell hagyjam, meg lettem lepve.

1 hozzászólás

Scott Hawkins: Az Égett-hegyi könyvtár

Scott Hawkins: Az Égett-hegyi könyvtár

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

EGY ELTŰNT ISTEN.

EGY KÖNYVTÁR AZ UNIVERZUM TITKAIVAL.

EGY NŐ, AKI TÚL ELFOGLALT AHHOZ, HOGY ÉSZREVEGYE MEGKÖVÜLT SZÍVÉT.

Carolyn alig különbözik a körülötte élő emberektől. Szereti a guacamolét, szeret rágyújtani és steaket enni. Tudja, hogyan kell használni a telefont. A ruhák néha ugyan kifognak rajta, de a karácsonyi pulóverből, biciklisnadrágból és lábmelegítőből álló szerelése komoly sikert arat.
Elvégre régen ő maga is átlagos amerikaiként élt.
Ez persze már nagyon régen volt. Még azelőtt, hogy a szülei meghaltak. Azelőtt, hogy más gyerekekkel együtt befogadta őt egy férfi, akit csak Apának hívtak.
Carolyn azóta nem sokat járt odakint. Adoptált testvéreivel együtt Apa ősi szokásainak megfelelően nevelkedtek: Könyvtárának könyveit tanulmányozták, és megtanulták Apa hatalmának néhány titkát. Néha pedig azon tűnődtek, kegyetlen tanáruk titokban nem maga Isten-e.
Ám Apa váratlanul eltűnt, és a titkait tartalmazó Könyvtár a teremtés feletti hatalom erejével együtt őrizet nélkül maradt.
A hatalmat maguknak akaró, kegyetlen ellenségek sorakoznak fel Carolyn ellen, akiknek ereje messze meghaladja az övét.
De ő számolt ezzel.
Az egyetlen gond csak az, hogy miközben egy új Isten megteremtéséért harcol, megfeledkezik azokról a dolgokról, amelyek emberré teszik őt.

Neil Gaiman és Joe Hill találkozása egy lenyűgözően eredeti, rémisztő és sötét humorú dark fantasyben. Felejthetetlen karaktereivel, sokkoló történetével Az Égett-hegyi Könyvtár egyszerre elborzasztó és frenetikus, agyzsibbasztóan idegen és szívszorítóan emberi.

Hirdetés