Aigi P értékelése


>!
Aigi P
Ernest Cline: Ready Player One

A Geek kultúra egyértelműen a 80-as évekből nőtt ki. Ma is oda kapaszkodik ezer szállal és a 80-as évek tényleg szuper volt. Talán a legerősebb évtizede a mozinak, ha csak a szórakoztató részét vesszük. Ekkor született a Birodalom visszavág, az azóta is az egyik legjobb Star Trek film a Khan bosszúja, a csodálatos Vissza a jövőbe, az Indiana Jones filmek, a Tron, a Szárnyas fejvadász, a Predator, a Mad Max 2 és, hogy ki ne hagyjam az egyébként is erősen hiányos felsorolásból, az imádni való Herceg menyasszonyát a fantasztikus William Goldman tollából. És hogy mitől volt olyan szuper? Attól, hogy eredeti ötletekből születtek remek alkotások mind a film, mind a játékiparban. Olvasva könyvet megint ugyanazt éreztem, mint a botrányos Star Wars az ébredő erő esetén és bevallom az nem tesz jót a lelki egészségemnek. Könyörgöm, valaki robbantsa már fel ezt az átkozott nosztalgia vonatot. Térjenek vissza végre a kreatív alkotók, akiknek a helyeire gátlástalan marketingesek, reklám-szakemberek és béna rajongók ültek. A buta rajongó talán a legrosszabb. Igen, főleg rád gondolok J.J. Abrams. Ő az aki fantázia hiányában képtelen tovább álmodni a történeteket ezért csak szolgalelkűen másol.
A könyvről csak röviden. Igen, ismertem az utalások 90 százalékát. Igen játszottam a játékok nagy részével. Nem, nem elég annyi egy jó könyvhöz, hogy ezeket emlegetik és valamiféle hamis nosztalgia érzésével próbálják kiszúrni a szemem. Ernest Cline nem ír jól, de legalább sokat. Mindent túlír. A karakterei laposak, unalmasak, a fordulatok kiszámíthatóak (Főleg ha ismered a szerepjátékok világát és ezer ilyet láttál). És ha már 80-as évek, bármelyik lapozgatós kalandkönyv izgalmasabb, szórakoztatóbb volt ennél.
Most már hosszú évek óta csak újrahasznosítás zajlik a mozikban és úgy tűnik, a könyveket is eléri ez a kártékony folyamat. És félek, ha ilyen sokan tapsikolnak örömükben, akkor ez még sokáig így marad.

ui: Az ugye csak egy vicc, hogy ez a könyv a 14. legjobb sci-fi? Én kérek elnézést a műfaj nevében.

31 hozzászólás

Ernest Cline: Ready Player One

Ernest Cline: Ready Player One

EGY VILÁG LÉTE FOROG KOCKÁN.
EGY KÜLDETÉS A VÉGSŐ NYEREMÉNYÉRT.
FELKÉSZÜLTÉL?

2045-öt írunk, és a valóság elég ronda egy hely. Az emberiség nagy részéhez hasonlóan Wade Watts is azt a kiutat látja zord környezetéből, hogy bejelentkezik az OASIS-be, a világméretű virtuális valóságba.

Amikor az OASIS tervezője meghal, ördögi feladványsort hagy maga után, melyek megfejtéséhez a popkultúra megszállott ismeretére van szükség. Aki először megfejti mindet, az örökölheti hatalmas vagyonát – és egyben az OASIS feletti hatalmat.

Wade oldja meg az első feladványt, és ezzel életveszélybe kerül. Egyes játékosok ugyanis még a gyilkosságig is hajlandóak elmenni a mesés nyeremény megszerzéséért. A játék ezzel megkezdődik, a túlélés egyetlen módja pedig a győzelem.

Hirdetés