felícia97 értékelése


>!
felícia97
Elizabeth Chadwick: Az oroszlános címer

Egy korábbi értékelésemben már említettem,mennyire kedvelem a történelmi műfajt,különösen azokat amik a valóságon alapszanak.Évekkel ezelőtt akadt a kezembe Elizabeth Chadwick-A legnagyobb lovag című könyve,(Az oroszlános címer előzménye),mely az első olyan olvasmányom volt,ami egykor élt történelmi személyekről szólt.Nagy kedvencet avattam akkor,és azóta kezdtem a középkor iránt is érdeklődni.A történet főszereplője William Marshal korának rendkívüli férfija volt.Egy lovag negyedik fiaként kevés kilátása volt az életben,mégis elképesztően magasra jutott.Szinte egész életében a királyi család szolgálatában állt,a lovagi tornák koronázatlan bajnoka volt,később pedig feleségének köszönhetően grófi rangra emelkedett,és számtalan birtok ura lett,életének alkonyán pedig még Anglia régensének is kinevezték az ifjú király mellé.Bár William nagy karriert futott be útja nem volt egyszerű:sokan nem nézték jó szemmel felemelkedését,és az udvar ármánykodásokkal és cselszövésekkel teli világában sem lehetett könnyű helyt állni.De ebben is segítette(a korábban említett)felesége Isabelle de Clare,aki több mint húsz évvel volt fiatalabb férjénél,mégis az akkori kor mércéje és a történelmi források szerint is boldog házasságban éltek. William tisztelte és becsülte asszonyát,véleményét is sokszor kikérte,ami régen ritkaságnak számított.Szóval róluk és családjukról szól ez a két könyv.A fülszöveg alatt ugyan azt írják a két könyv külön is olvasható,én mégis úgy tartom hogy együtt van értelme,hiszen az előzmény ismerete elengedhetetlen a második részhez.Aztán megemlíteném azt is,hogy a könyv bővelkedik leírásokban és adatokban,és bár én itt nagyon élveztem őket(nem mint más esetekben)sokan mégis unalmasnak és feleslegesnek tarthatják,ráadásul a mű is nagy terjedelmű,így nem való mindenkinek.Véleményem szerint az írónő nagyszerű munkát végzett.Mert William életéről ugyan rengeteg feljegyzés készült,mégis ő volt az aki ezekből a valós adatokból életre keltette a karakterét,méghozzá olyan formán hogy az olvasó úgy érezze,hogy tényleg ilyen lehetett a valóságban is.
Zárásként pedig annyit,hogy Elizabeth-nek sikerült elérnie azt,hogy a két kötet majd ezer oldalán ennyire megkedveljem William-et,és hogy a végén vérezzen a szívem egy olyan férfiért aki immár 800 éve halott….Nem is kérdés,hogy bekerül a kedvenceim közé.

7 hozzászólás

Elizabeth Chadwick: Az oroszlános címer

Elizabeth Chadwick: Az oroszlános címer

Korhű részletek, érzelmi drámák – egy lovag életre kel!

William Marshal lovag hűsége és vitézsége elnyeri méltó jutalmát: a királyi család engedélyt ad neki, hogy feleségül vegye a gyönyörű és gazdag örökösnőt, Isabelle de Clare-t.

Richard király halálával azonban vége a házaspár idilli életének. János, a király öccse lép trónra, aki elkobozza Marshal földjeit és túszul ejti fiait. A viszontagságok keservesen próbára teszik William és Isabelle házasságát. Hogyan döntsön William? Maradjon hű az uralkodóhoz és esküjéhez, vagy lázadjon fel?

Az események sodrásában egyre nehezebb helyzetekben találja magát, ám Isabelle, a bátor, éles elméjű asszony végig férje mellett áll, és osztozik sorsában. Együtt néznek szembe mindazzal, amit a jövő tartogat családjuk számára.

Az oroszlános címer a második regény A legnagyobb lovag után, William Marshal sorsáról. A két regény külön is olvasható és élvezhető.

Lenyűgöző, csodaszép és igaz történet… Mintha magam is William Marshallal együtt élném át a cselekményt. Gazdagabb lett tőle az életem."
Richard Lee, a Historical Novel Society alapítója

„Elizabeth Chadwick pontosan tudja, miként írjon meggyőző és lenyűgöző történelmi egényt.”
Marina Oliver

„Jelenleg a legnagyobb író a középkori történelmi regények műfajában.”
Historical Novel Review

Hirdetés