RandomSky értékelése


>!
RandomSky
Henry Carroll: Read This If You Want to Take Great Photographs

Olvasd el ezt, ha nagyszerű fotókat akarsz csinálni – ez a felirat áll ezüst betűkkel, angolul, ezen a matt-fekete karton borítású, vékony kis könyvön. Ez így önmagában állásfoglalás, mely nagyképűnek is tűnhet, holott csak végtelenül lényegre törő.
Henry Carroll nem egy öreg róka, de tudja, mit beszél, és azt is, hogy hogyan mondja el a lényeget. A fotózás velejét veszi, mindazt, amit jó tudni azoknak is, akik szeretnének tényleg jó családi meg nyaralós képeket lőni, de alapvetően azokhoz szól, akik ennél többet akarnak kihozni a fotózásból (nem mintha ez nem lenne épp elég nagy és nehéz feladat).
A könyv öt nagy részre oszlik: kompozíció, expozíció, fény, objektívek és látás. Az első négy tanulható, az utolsónál meg az derül ki, hogy lehetsz mestere az első négynek, lehet többmilliós értékű cuccod, ha nem látsz, ha nincs mit mondanod, akkor a fotóid csak jók lehetnek, nagyszerűek nem. Ez persze természetesnek tűnik, ha belegondol az ember, és a könyv egyéb oldalai sem tartalmaznak olyasmit, amit máshol nem olvashatsz. Végül is minden fotós oktató könyv ugyanarról szól, és ami az egyik olvasónak bejön, az a másiknak nem fog.
Carroll azt az utat választotta, hogy minden egyes témát, kérdést röviden, tömören tárgyal, egy-egy klasszikus vagy mai mester egy (vagy néha több) képével illusztrálva, de szinte minden esetben előre- vagy hátra is utalva más fotókra a könyvben, ami ad egyfajta Kaland-játék-kockázat hangulatot pluszban :) Világosan, lényegre törően fogalmaz, de úgy sejtem, aki totál kezdő a fotózásban, az nem fogja egykönnyen érteni. Viszont Henry maga is rendre arra biztat mindenkit, hogy menjen, oszt gyakoroljon. És ez a lehető legjobb megoldás. Abból, hogy xy leírja, hogy ha ilyen képet akarsz, akkor ilyen beállításokat használj, nem fogsz valóban megtanulni képeket készíteni, pláne nem olyanokat, mint Cartier-Bresson, Salgado vagy Muzi Quawson. Ahhoz úgy kell tudni látni, és mint fentebb említettem, az nem tanulható, az pusztán önmagunkon múlik, de azért Carroll van olyan jó fej, hogy ad pár tippet, hogy hogyan lehet fejleszteni ezt a lényegi elemet.
Azon kívül, hogy kerüli a szakzsargont és a táblázatokat és ábrákat, s ezáltal, némi előzetes fotós műveltséggel felvértezve elég jól érthető is, nagy erénye a könyvnek az író humora, mely a sajátos látásmód mellett szóviccekben jelenik meg. Aztán meg, bár nem fotótörténeti munka, a beválogatott képek okán mégiscsak tanít és nevel, arra is, hogy meglássuk a szépet meg érdekeset azon fotókban is, amiket azok, akik nem foglalkoznak ilyesmivel, jobbára úgy értékelnek, hogy „ez meg mi a franc”. Teszi mindezt kerülve a kinyilatkoztatásokat, laza, egyáltalán nem tukmáló vagy oktató stílusban. Nyilvánvaló, hogy Carroll kijárt valami művészeti akadémiát (a Royal Academy of Arts-on végzett 2005-ben), és megfelelő szemszögből nézve van találhatunk benne némi sznobizmust, de számomra üdítő élmény volt ez a könyv az elejétől a végéig. Talán mert tisztában vagyok vele, hogy kevés rá az esély, hogy én legyek a következő Capa, Ansel Adams vagy Dorothea Lange. Nekem egyszerűen csak jól esik az inspiráció és látásmód-tágítás, amit ez a könyv megad. Meg az, hogy bár maga a kötet igényli az óvatos bánásmódot, egyébként egy frankó zsebkönyv, amelyben nem kell nagyon sokat keresgélni, ha utána kell nézni valaminek, s ha megtaláltad, akkor a lényeget írja le, a legegyszerűbb, legegyenesebb utat a megoldáshoz.
Rájöttem, hogy fotós könyveket olvasni számomra hasonló élmény, mint amikor self-help (önsegélyező) meg spirituális/ezoterikus könyveket olvasok. A legtöbb nagyjából ugyanazt írja le, többé-kevésbé máshogy, de amíg olvasom, addig abban a világban vagyok, és az általában jó, inspiráló, ilyesmik. És ilyen megközelítésben a Read This… az a könyv, amit akár mindig magammal vihetek, vagy az ágy melletti polcra is rakhatok, hogy mindig kéznél legyen, mert azonnal megadja a szükséges „rúgást”, amire épp szükség van. Arra pedig, hogy jobban elmerüljön az ember egy adott kérdésben, vannak más könyvek.

1 hozzászólás

Henry Carroll: Read This If You Want to Take Great Photographs

Henry Carroll: Read This If You Want to Take Great Photographs

Photography is now more popular than ever thanks to the rapid development of digital cameras. Read This If You Want to Take Great Photographs is for this new wave of DSLR dabblers and users of compact system, and bridge cameras. It contains no graphs, no techie diagrams and no camera club jargon. Instead, it inspires readers through iconic images and playful copy packed with hands-on tips.

Split into five sections, the book covers composition, exposure, light, lenses, and seeing. Images taken by master photographers – including Henri Cartier- Bresson, Sebastião Salgado, Fay Godwin, and Martin Parr – serve to illustrate points and encourage readers to try out new ideas.

Today's aspiring photographers want immediacy and see photography as an affordable way of expressing themselves quickly and creatively. This book answers that need, teaching readers how to take photographs using professional techniques.

Hirdetés