Noro  értékelése


>!
Noro 
Jiang Rong: Farkastotem

Milliós sikerkönyv Kínában – az annyi, mint tízezres siker Magyarországon. Csak hogy perspektívába tegyük a számokat :P Tanulságos lehet belenézni, nálunk mi jelenik meg 10 000 példány fölött. (Link: spoiler)

A régi és az új kultúra ütközése kétségkívül érdekes olvasmány volt – és szerintem legalább annyira szocialista, mint távol-keleti, vagyis nem is olyan nehéz azonosulni a problémakörrel. De egy idő után fellépett a „minden további száz oldal mínusz fél pont” című effektus, vagy ahogy Kínában mondanák, az Égig Érő Vörös Sárkány Leveri a Csillagokat.


Jiang Rong: Farkastotem

Jiang Rong: Farkastotem

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Csen Csen, a pekingi gimnazista az 1960-as évek kulturális forradalma idején, az elvakult vörösgárdisták tombolása elől önkéntes száműzetésbe vonul a kínai-mongol határon lévő Ölön-pusztára, ahol pásztorként éli mindennapjait. Lenyűgözve tapasztalja, hogy Dzsingisz kán leszármazottai, a bölcs öreg pásztorok milyen harmóniában élnek a természettel, és mennyi mindent tudnak a farkasokról, akikben egyszerre látják a szövetségest, a bálványt és a halálos ellenfelet. Ezt az érzékeny harmóniát és mélyen szellemi közösséget zúzzák szét a kommunista modernizátorok, amikor a haladás jegyében elrendelik a farkasok kiirtását.
Csen Csen keserű tehetetlenséggel szemléli az ijesztő természeti következményeket, mikozben szinte már túl sokat tud a mitikus farkasokról, a „farkaslelkületről”, s a pusztai állatok iránti figyelme előbb odaadássá, majd mély, megszállott tiszteletté alakul. Ennek jegyében határozza el, hogy nem törődve a pásztorok, sem a hivatalos emberek rosszallásával, foglyul ejt egy farkaskölyköt, hogy mindent kockára téve fölnevelje magának a saját farkastotemét…
Jiang Rong könyve nagyszabású kalandregény, történelmi, filozofikus mélységű eposz (több kritikusa említette ezzel kapcsolatban Az utolsó kínai császárt), amely ember és farkas spirituálissá növesztett kapcsolatán keresztül nem csak a természet pusztulására, hanem az emberi lélek romlására is figyelmeztet.

Hirdetés