dtk8 P értékelése


dtk8 P>!
John Grisham: A csaló

A könyv egy ártatlanul elítélt ember harcáról szól, aki nem azt akarja bebizonyítani, hogy nem kellene, hogy börtönben legyen, hanem a rendszer visszásságait felismerve akar minél jobban járni. Vagyis a cél nem csak az, hogy kijöjjön, á, az pite. Hanem hogy mindenkit átverjen, durván.
Ez egy érdekes alaphelyzet, de mindezt annyira hideg fejjel adja elő az elbeszélő, hogy borzasztó nehéz vele azonosulni. Egy csomó cselekedetét nem értettem út közben, persze, hogy aztán majd leessen a húszfillér, és megvilágosodjak, hogy ennek a lépésnek kellett ahhoz a másikhoz vezetnie, és igen, tényleg milyen fifikás a csávó. De annyira nem kapott el, nem érdekelt.


John Grisham: A csaló

John Grisham: A csaló

Malcolm Bannister, a kisvárosi ügyvéd belekeveredik egy szövevényes csalási, pénzmosási ügybe. Bár nem igazi bűnöző, csupán kihasználták naivitását, a szövetségi bíróság tíz évre ítéli. Nehezen felépített egzisztenciája romba dől, felesége elválik tőle, fiát elveszíti, barátai cserbenhagyják.
Éppen börtönbüntetése felénél tart, amikor egy hegyvidéki nyaralóban szörnyű bűntény történik: meggyilkolnak egy szövetségi bírót. A helyszínelők a ház alagsorában egy hatalmas, bombabiztos páncélszekrényt találnak – tárva-nyitva, üresen. Vajon miféle értékeket őrizgethetett nyaralójában a köztiszteletben álló, de gazdagnak nem mondható bíró? És ki lehetett az, aki ismerte a titkát?
Malcolm azt állítja, tudja, ki a gyilkos, és alkut ajánl a szövetségi kormányzatnak: megosztja velük az információt, cserében azonnal szabadul, továbbá új személyazonosságot és új arcot kap. Az FBI sehogy sem halad a nyomozással, ezért elfogadja az ajánlatot. Ám amikor úgy tűnik, a gyilkos cinkosai minden óvintézkedés ellenére Malcolm nyomára bukkantak, az ügyvéd bejelenti, hogy kiszáll a tanúvédelmi programból, majd pedig nekilát, hogy megvalósítsa nagyszabású tervét…
John Grisham ezúttal még a szokottnál is fordulatosabb történettel örvendezteti meg olvasóit. A titkok, hazugságok, fondorlatok szédítő forgatagában az igazság csak a könyv utolsó lapjain bontakozik ki.