Madama_Butterfly P értékelése


>!
Madama_Butterfly P
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány

"- Uram! A késemért jöttem!
– Hol hagyta?
– Valami matrózban.
– Milyen kés volt?
– Acél. Keskeny penge, kissé hajlott. Nem látta?
– Várjunk… Csak lassan, kérem… Milyen volt a nyele?
– Kagyló.
– Hány részből?
– Egy darabból készült.
– Akkor nincs baj. Megvan a kés!
– Hol?
– A hátamban."
Kristálytisztán emlékszem, amikor – nem mostanában ugyan, jó pár évvel ezelőtt, egy masszív olvasási válság közepette – édesapám a kezembe nyomta a Piszkos Fred, a kapitányt. Ez volt az első Rejtő-regényem, de utána jött szépen sorban a többi: Csontbrigád, A szőke ciklon, Az elveszett cirkáló és még vég nélkül sorolhatnám.. Életem szinte minden szakaszát végig kísérték a regényei, bármilyen rossz kedv, letargia esetén elég volt csak leemelnem a polcról valamelyik történetet.
De Piszkos Fred akkor is meghatározó marad, hiszen ez volt az első, az első könyv, amely megszerettette velem Rejtőt és elindított az úton.
Ponyva? Igen! És akkor mi van?!
Olvassatok Rejtőt! Olvassátok a Piszkos Fred, a kapitányt! :)

1 hozzászólás

Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány

Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Az elveszett cirkáló” közmegbecsülést kiérdemelt kapitánya, Piszkos Fred ebben a kötetben új oldaláról mutatkozik be: érző szívű atyaként, aki a maga módján mindent elkövet, hogy isten kegyelméből trónörökössé lett fiát az uralkodói székbe segítse. Közben megismerjük Fülig Jimmyt is, aki bár Piszkos Frednek régi ellenlábasa, ez alkalommal úgy is mint szépíró, úgy is mint „beugró” trónörökös-herceg, Fred kapitány malmára hajtja a vizet, pedig szíve szerint csak kedves csontnyelű kését keresi, amit véletlenül mindig valaki hátában felejt.