phetei P értékelése


>!
phetei P
Lauren Beukes: Torzók

Tudtam én, hogy Beukesben van kakaó. Kettőt olvastam tőle ezelőtt és bár a Moxyland nem igazán érintett meg, a Zoo City után már biztos voltam benne, hogy lesz itt még parádé kérem.

A Torzók persze messze nem tökéletes. A sztori legalábbis középszerű és a karakterek sem különösebben átütőek. A detroiti helyszín ugyan megjelenik a saját maga egyedi jellegzetességeivel a regényben, de ezeket nem éreztem annyira lényegesnek, vagy különlegesnek, hogy némi átírás után ne lehetne belőle akár Ózd, a nyolcadik kerület, vagy bármely egyéb random (hangulathoz illően, lehetőleg azért egy kicsit lepusztult) városa a Földnek. Ezzel pedig meg is érkeztünk a könyv esszenciájához.

Egyik korábbi kortárs és a mi jelenünkben játszódó regényben sem éreztem még ekkora átütőerővel, hogy ez valóban a itt játszódik ahol élünk, ebben a korban, a mi közegünkben, a mi életünkben. A kötet minden oldaláról visszaköszönnek korunk mémjei, a közösségi média és az egyetemes popkultúra toposzai (megfűszerezve mindezek finom kritikájával). Persze könnyen lehetne ez erőltetett és izzadságszagú, de Beukes legnagyobb bravúrja az, hogy mindezek olyan egyértelmű és könnyed természetességgel jelennek meg a könyvének lapjain, mint ahogyan mindennapjainkat is átszövik.

Ez az üdítő modern frissesség teszi igazi élménnyé a Torzók olvasását és ugyanez fedi el a fentebb említett hiányosságait is. Annak ellenére, hogy engem ez a koncepció tényleg eltalált, nem csodálkozok a viszonylag rosszabb értékelési százalékon. Ugyanis, ha ez valakinek nem jelent plusz többletet, akkor az ami marad, nem valami kiemelkedő. Beleérte a teljesen szükségtelen pszeudomisztikus befejezést is.

Beukes legnagyobb erőssége kétségkívül a hangulatteremtés, ha ehhez megtalálja a megfelelő vázat, melyet beburkolhat, akkor biztos vagyok benne, hogy mindenki le fogja tenni a haját az írásaitól. :)

    __

Sajnos maradt feketeleves a végére. Kedves @gabokiado és @Gabo_SFF, a kötet egy olvasás után gyakorlatilag a szétesés határára került. Kifejezetten vigyázok a könyveimre, ennek sem tört meg a gerince, nem hajlott sehol. Mivel főként bkv-n olvasok egy kézzel, nemigen nyitom őket 45 foknál szélesebbre sem. Ennek ellenére a gerinc és a kötés már az olvasás harmadánál elkezdett szétválni, először csak alul, de mire a végére értem, a gerinc felső részén is. Ez módfelett bosszantó fejlemény, főleg annak tükrében, hogy valahogy a Gabo könyveknél nagyobb átlagban jön elő valamilyen műszaki probléma (persze lehet, hogy csak én vagyok peches). A Mellékes igazság és a Mitágó-erdő annyira merev volt, hogy egy idő után komoly munka volt nyitva tartani. Az ajándékba kapott Horgonyhely példányomat pedig utólag ki is cseréltettem (Gabo ügyfélszolgálat korrekt volt, köszi!), mivel a borító ferdén volt ráhelyezve a kötet lapjaira.
Tekintettel arra, hogy ez a négy könyv a Gabo-s gyűjteményem felét teszi ki, ez nagyon rossz arány. Lassan ott tartok, hogy nem veszek meg Gabo kiadványt anélkül, hogy előtte a kezembe ne vettem volna, ellenőrizendő a nyomdai kivitelezést…

5 hozzászólás

Lauren Beukes: Torzók

Lauren Beukes: Torzók

Detroitban gyilkosságsorozat kezdődik, amelynek brutalitása láttán a rendőrség vonakodik tájékoztatni a sajtót a részletekről.
Gabriella Versado nyomozó nyolc év alatt megtapasztalta, milyen mértéket ölthet az emberi ostobaság, a korrupció és a színtiszta gonoszság, de ehhez hasonlót még nem látott. Kamaszlánya, Layla eközben veszélyes flörtbe bonyolódik egy internetes ragadozóval. Jonno, a szabadúszó újságíró elkeseredésében bármire képes egy exkluzív sztoriért. A hajléktalan TK pedig mindent megtesz, hogy elkapja a szörnyeteget, akit megszállt a valóság erőszakos átformálásának álma.

Lauren Beukes, a Tündöklő lányok szerzője legújabb thrillerében egy különösen sötét történetet mesél egy városról, amely lakóival együtt napról napra jobban széthullik.

Hirdetés