jehuka P értékelése


>!
jehuka P
Tim Severin: A viking – Odin gyermeke

Nagy bajban vagyok ezzel a könyvvel. Valahogy nem kapott el a hangulata, nem ragadott magával. Sokszor azon kaptam magam, hogy untam. Nincs igazán története, viszont rengeteg információt tartalmaz, amitől száraznak éreztem. Mintha a szerző elsősorban azt a rengeteg tudást akarta volna kiírni magából, amit az északi népek életéről, a korabeli világról felhalmozott, a cselekmény pedig ennek rendelődött alá. A történések csak úgy egymás után lettek rakva, nem következtek szervesen egymásból, nem szerveződtek egységbe. Szerencsére Severin az utolsó száz oldalra már jobban belejött az írásba. Valamivel olvasmányosabbra sikerült a befejezés, ami magát a történetet is közelebb hozta a szívemhez, ezért belevágtam a folytatásba.


Tim Severin: A viking – Odin gyermeke

Tim Severin: A viking – Odin gyermeke

A rendkívüli hősökkel, skandináv mitológiai elemekkel és véres csatákkal teli viking világban játszódó regény egy nagy ívű történelmi trilógia első kötete.
999-ben, az első millennium előtti évben születik meg Thorgils Leifsson, Szerencsés Leif és Thorgunna, egy rejtélyes, a második látás adományával megáldott ír nemesasszony fia. A hamar árvaságra jutó Thorgilst Izlandon és Grönlandon nevelik különböző mesterek, akik megtanítják az ősi szokásokra és figyelmeztetik, hogy a „Fehér Krisztus” egyre nagyobb területeket hódít el a „régi istenek” birodalmából. Thorgils még gyermekként eljut Vinlandra, a legutolsó nyugati erősségbe, s ott szemtanúja lesz egy rettenetes mészárlásnak, amit gonosz nagynénje vezet, s ami porig rombolja viking településüket. Izlandon belekeveredik az egymással versengő családok közötti véres küzdelembe, Írországban pedig fogságba esik egy csatában, és eladják rabszolgának.
A hontalan Thorgils éles eszű és rendkívül alkalmazkodóképes, valódi küldetéséről álmodni sem mernének a körülötte élők. Odin híveként életének viharos eseményei során többször is életveszélybe kerül, hol csatában, hol betegségben, hol hajótörésben.

Hirdetés