Blissenobiarella értékelése


>!
Blissenobiarella
Karin Fossum: Aki mást szeret

Ennek a kriminek a központi témája a pedofília, és az, ahogyan megközelíti, szokatlan. A főszereplő pedofilt egy sajnálatra méltó emberként mutatja be. Aki alapvetően ezzel egyetért, annak jobban fog tetszeni a könyv, mint azoknak, akik a kasztráció és egyéb büntetések mellett kardoskodnak. Ebben a könyvben az írónő egyértelműen a „megértő” és „elnéző” álláspontot képviseli.
A könyvvel azonban nem a hozzáállás a fő problémám, mert bizonyos szinten egyet tudnék vele érteni, de mindezt csak sejteti, és nem foglal egyértelműen álláspontot. Sajnos nincs túl jól megírva. Egyrészt a terjedelem is túl rövid, másrészt pedig (és ez egy ördögi kör) túl felszínes. Hiába próbálja a tettes élettörténetét bemutatni, és magyarázatot adni elhajlásának kialakulására, ez kevés. Mert a nyomozók párbeszédeiben több helyen is felvillant társadalmi, erkölcsi, tudományos és egyéb kritikákat a pedofília kérdésével kapcsolatban, de nem mélyed el egyikben sem, és ha már itt tartunk, még azt sem tudjuk meg igazán, hogy mit gondol maga a két nyomozó. Egy kicsit olyan benyomást kelt, mintha az írónő lusta lett volna kutatást végezni a könyvéhez, vagy csak nem talált volna olyan kutatásokat, melyek az ő véleményét támasztják alá, tehát inkább kihagyott minden ilyesmit. (pedig szerintem talált volna)
Krimi szempontból sem túl ütős a mű, nagyon sokat foglalkozunk egy mellékszállal (a holttestet megtaláló házaspárral), aminek őszintén szólva nem sok köze van a témához. spoiler Azon kívül a nyomozást sem viszik túlzásba, a zakkant szemtanú többet nyomoz, mint a két rendőr, aztán szól nekik, és meg van oldva minden.

Nem ismerem Karin Fossum más műveit, de itt úgy érzem, egy rázós témát akart bedobni, nevet szerezni vele, de nem volt elég bátor ahhoz, hogy jól írja meg. Szerintem ezzel nagy hibát vétett, és egy komoly potenciált magában rejtő regényt rontott el vele.


Karin Fossum: Aki mást szeret

Karin Fossum: Aki mást szeret

A szokatlanul meleg szeptemberi napon egy kiránduló házaspár, Kristine és Reinhardt szeli keresztül a nyugalmat árasztó őszi erdőt. Váratlanul szembetalálkoznak egy nyilvánvalóan zaklatott férfival, aki szokatlan módon nem fogadja Kristine kedves mosolyát, sőt láthatóan sietős léptekkel távozik. Miközben a pár folytatja útját, szörnyű felfedezést tesz: a bokrok tövében megpillantanak egy élettelen testet – egy gyermek holttestét. Ebben a pillanatban életük gyökeresen megváltozik…

Hogy mi okozta a kisfiú halálát? – eleinte még Konrad Sejer, a tapasztalt idős felügyelő sem tudja megmondani. Ám egyben biztos: a tettes pedofil… Telik-múlik az idő, s a kérdések továbbra is megválaszolatlanul feszülnek a levegőben. A látszólag békés vidéki közösség és a környékbeli gyerekek még fel sem ocsúdtak tragédiából, amikor újabb kisfiú tűnik el…

Hirdetés