János_Golubov értékelése


>!
János_Golubov
Philip Zimbardo – Nikita D. Coulombe: Nincs kapcsolat

Jó könyv. Nem szenzációhajhász, bár biztos pátoszra emelik, mint a Csernus könyveket. Igaz ez az ameriakiakről szól első sorban, de nem csak a jó dolgok jönnek onnan. A könyvet minden 15-35 év közötti embernek ajánlom.
Van benne minden: elhibázott oktatás (kevés a férfi tanár, rossz a tananyag), kilátástalanság (munkanélküliség, párkapcsolatok hiánya), függőségek (pornó és játék), illetve ezeknek az egészségre, kapcsolatokra gyakorolt hatása. Apa nélküli családok (feltételes szeretet hiánya, ezáltal nincs megfelelési kényszer, ami bizonyos keretek között nagyon is egészséges). Az is tetszett, hogy nem Tvrtko-féle igénytelenségben lett megírva (csak a probléma leírása, kiszínezve), hanem a problémák feltárása után komplett megoldásokat is javasolt a könyv.
Az író férfi tagjáról csak annyit, hogy a hetvenes évek börtönkísérlete az ő nevéhez fűződik (ami bőven megelőzte a korát, mert sajnos ma is aktuális még).


Philip Zimbardo – Nikita D. Coulombe: Nincs kapcsolat

Philip Zimbardo – Nikita D. Coulombe: Nincs kapcsolat

A környezet és a technológia változásai, az apa nélküli családok ijesztően magas száma, az iskolarendszer hiányosságai: mindezek együtt felelnek azért, hogy rekordszámú fiatal férfi képtelen boldogulni a tanulmányaival, nem tud szót érteni a lányokkal, és szexuálisan is kudarcot vall a nőkkel.
Philip Zimbardo, a világhírű szociálpszichológus Nikita D. Coulombe közreműködésével írt könyve nem éri be a fenti, hosszabb távon súlyos társadalmi következményekkel járó problémák feltárásával, hanem a lehetséges megoldási módokat is felvázolja üzenete férfiaknak és nőknek, szülőknek és fiatal felnőtteknek, pedagógusoknak és döntéshozóknak egyaránt hasznos és megszívlelendő.

Hirdetés