Citrompor P értékelése


>!
Citrompor P
Térey János: A Legkisebb Jégkorszak

Az Átkelés Budapesten nálam aratott tavalyi sikere után elcsábultam, és amikor ajándékot vettem a könyvesboltban, nem tudtam ellenállni, hogy meglepjem magamat is ezzel a gyönyörű borítójú kötettel, ami így az idei év első vásárolt könyve lett. A kezdeti lelkesedés után lelassult az olvasási sebességem, ahogy fokozatosan fagyott be a Duna a történetben, és már csak jégtörő hajókkal lehetett utat vágni az egyre vastagodó jégtömegben, én is csak kimérten araszolva haladtam előre a történetben. Két hete pedig lendületet kapott az olvasásom, ugyanis a kánikula beérkeztével nem vágytam más olvasmányra a besötétített szobában, mint erre a zimankós, fagyos történetre. Mondhatjuk úgy, hogy képzeletben legalább le tudtam hűteni magamat.
Szeretem Térey csipkelődő, fanyar, intelligens humorát, az elejtett megjegyzéseit, a néhol rejtett, néhol a felszínre törő, metsző élű, társadalomkritikus mondatait. Mégis, kicsit untam a már-már szappanoperaszerű fordulatokat, belefáradtam a szereplők vergődésébe, a kilátástalanságukba. Jó volt, élveztem, de kissé túl hosszúnak találtam.

2 hozzászólás

Térey János: A Legkisebb Jégkorszak

Térey János: A Legkisebb Jégkorszak

Befagy a Duna, és megnyílik a síparadicsom a Svábhegyen.
2019-et írunk, Európát és benne Magyarországot az izlandi vulkánok heves aktivitása nyomán bekövetkező globális lehűlés keríti hatalmába. Mátrai Ágoston, a Protokoll immár révbe ért főszereplője, konzulként dolgozik Reykjavíkban, ám amikor a mindent beborító hamufelhő miatt evakuálják a lakosságot, haza kell térnie Budapestre. A vulkáni tél lassanként beköszönt Magyarországra is. Vajon miként birkózik meg a magyar társadalom a váratlan katasztrófahelyzettel? Mihez kezd az épp regnáló szociáldemokrata-
jobbközép kormány Magyarországon? Miközben a felső középosztály fényűző díszletek között zajló kényelmes életét felborítani látszanak a hó és jég alatt is forrongó szélsőséges csoportok. Mi történik, ha csődöt mond a logisztika, a pénz sem bizonyul hathatós cserealapnak a túléléshez, és előbújnak a hegy kísértetei is? Egyáltalán: mi lett Bill Clinton régi, jó világával? És miért nem megy el a farsangi bálba Orbán Viktor?
A Legkisebb Jégkorszak korántsem utópisztikus látomás, hanem képtelenül valóságos korrajz a közeli múltunkról, jelenünkről és egy elképzelt jövőről. Térey János verses epikájának nagy lélegzetű, összegző alkotása, a szeszélyes európai apokalipszis hótól és jégtől szikrázó költészete.

Hirdetés