makitra MP értékelése


>!
makitra MP
Chris Beckett: Sötét Éden

Izgalmas bibliai parafrázis, ami remekül megmutatja mindazt, ami minden idők legnagyobb bestselleréből kimaradt.

Azt, hogy hogyan gondolkodtak az első emberek, akiknek már nincsenek közvetlen emlékei a Paradicsomról, csak az ősök elbeszéléséből ismerik. Az Édenkert fénye nem világít folyamatosan, azt fenn kell tartani. De hogyan lehetséges ez az sötét világban?

Azt, hogy hogyan jutottak el az első fordulóponthoz, hogyan jelennek meg a társadalomban azok, akiknek a korábbi válaszok már nem elegendőek, és mennyire nehéz ellenszélben megvalósítani azt, ami hited szerint a fennmaradáshoz kell.

Persze, nem tökéletes, mert bizonyos kérdéseket (és válaszokat) elken, de meg tudom bocsátani neki, mert amikkel foglalkozik, azok is legalább annyira érdekesek. Szereplőin keresztül rengeteg témát felvet: a hagyományok és az újítás szembenállását, a haladással szembeni agressziót, a női szerepeket. Legizgalmasabb aspektusának mégis azt éreztem, hogy megmutatta, hogyan játszódhatott le a matriarchális társadalmak átalakulása.

Mindezt egy alapvetően mozgalmas, sőt feszült cselekmény közepébe helyezi és sikerül emlékezetes főhősöket alkotnia. Tetszett a nyelve, tetszett, ahogy végiggondolta, mit tesz az írásbeliség hiánya az emberekkel. A világa pedig érdekes és egyedi.

Ha (vagy inkább amikor) lesz folytatása, biztosan elolvasom.


Chris Beckett: Sötét Éden

Chris Beckett: Sötét Éden

Azon a bizarr, nap nélküli bolygón, amit Édennek hívnak, a Család 532 tagja az Erdő lámpásfáinak fénye és melege alatt talál menedéket. Az Erdő mögött a Havas Sötét hegyei terülnek el, ahol olyan csípős a hideg, és olyan mély az éjszaka, hogy még soha nem kelt át rajta élő ember.

A Család Legvénebbjei még emlékeznek a legendákra egy olyan világról, ahol a fény az égből jön, és ahol a nők és férfiak olyan hajókat építettek, amelyek az eget is képesek átszelni. Ezek a hajók hozták őket is ide a Legvénebbek szerint – és a Családnak meg kell várnia, amíg az utazók visszatérnek.

De az ifjú Vöröslámpás John megszegi az Éden törvényeit, darabokra töri a Családot, és megváltoztatja a történelmet. El fogja hagyni a járt utat a járatlanért, bemerészkedik a Sötétbe… és felfedezi az igazságot a világukról.

A Sötét Éden éppen annyira sci-fi, mint szépirodalom; részben tanmese, részben egy felkavaró fejlődésregény, ami a sötét, baljós szépség meglepően eredeti földönkívüli világában játszódik, egy egyszerre lenyűgözően egyszerű, mégis megdöbbentően sokoldalú prózába ültetve.

Hirdetés