Nita_Könyvgalaxis P értékelése


>!
Nita_Könyvgalaxis
Laura Barnett: Variációk egy párra

Engem mindig is érdekelt a mi lett volna, ha. Szívesen megnézném, hogy életem egyes fordulópontjain ha másképp döntök, milyen irányba tartana most az életem.

Laura Barnett ezzel játszik el a könyvében, amelynél ugyanazt az esemény háromféleképpen történik meg, ezáltal három variációja jön létre ugyanannak a történetnek. Mind a háromban Jimet és Evat ismerhetjük meg, de mindegyik történetben más-más dolgok történnek velük, sőt, ők maguk is másképp viselkednek a velük történtek függvényében.

Érdekes volt így végigkövetni, mi is történik a szereplőinkkel. Bevallom, egy idő után mondjuk nehéz volt megjegyezni, melyik variációban vagyunk, főleg, mikor már a gyerekek és unokák is képbe kerülnek. De egyébként meg nagyon élvezetes volt olvasni, mennyire másképp alakulhat az ember élete, ha az élete egy bizonyos pontján nem abba az irányba indul el, hanem egy másikba. Hogy nünansznyi különbségek mennyit is számíthatnak egy ember életében.

Én hiszek abban, hogy alapvetően tudjuk befolyásolni, hogyan is zajlik az életünk, de abban is, hogy aminek meg kell történnie, az meg is fog történni. Hogy akikkel találkozunk, azoknak mind megvan a szerepük a mi történetünkben, csak sokakról csak utólag derül ki, hogy fő- vagy csak mellékszereplők.

Akiket érdekel a hasonló gondolatkísérlet, azoknak nagyon ajánlom a regényt, és nem kell félnie, szerencsére egyáltalán nem szirupos a történet. A végén én meghatódtam, de hát na, úgy fest, egyre szentimentálisabb leszek.


Laura Barnett: Variációk egy párra

Laura Barnett: Variációk egy párra

„Tizenkilenc éves koromban sétáltál be az életembe. Te voltál az egyetlen férfi, akit valaha szerettem – reményem sincs, hogy egyszer mást szeressek. Elvettél mindent, amit együtt csináltunk, mindent, amit egymásnak jelentettünk, és porig égetted, megsemmisítetted: nem maradt belőle más, csak hamufelhő.”

Laura Barnett 1982-ben született. Író, újságíró, színikritikus. A The Guardian és a Daily Telegraph egykori belső munkatársa, jelenleg szabadúszó újságíróként dolgozik. A Variációk egy párra az első regénye.

Eva és Jim 19 évesek, a cambridge-i egyetemre járnak, amikor 1958-ban útjaik keresztezik egymást. Jim sétál. Eva biciklizik. És kis híján összeütköznek. Ami ezután történik, meghatározza a jövőjüket. Életútjuk három különböző variációját kísérhetjük végig egészen napjainkig, együtt és külön, ahogyan szerelmük története más-más fordulatot vesz. A Variációk egy párra nagyszerű regény arról, hogy döntéseink függvényében hányféle irányt vehet az életünk.

„Átgondolt, higgadt megközelítése annak az izgalmas kérdésnek, milyen szerepet játszik a véletlen és a végzet az életünkben.”
– Sunday Telegraph

„Városokon, országokon, évtizedeken átívelő, finoman kidolgozott, magával ragadó regény, mely a szerelem témáját nem pusztán a romantika felől közelíti meg.”
– The Bookseller

„Laura Barnett regénye azon kevés irodalmi művek közé tartozik, mely komolyan elgondolkodtatja olvasóját arról, hogy a siker milyen hatással van a szerelemre és a házasságra.”
– Observer