Kkatja P értékelése


>!
Kkatja P
Murakami Haruki: Hallgasd a szél dalát! / Flipper, 1973

Murakamis, de itt még nincs meg benne az a lendület és mesélőképesség, ami a későbbi regényeit jellemzi. Melankolikus, kissé keserédes történések ezek, melyeknek nincs különösebb mondanivalójuk, igazi céljuk vagy olyasfajta vágyuk, hogy tanítsanak, meséljenek vagy meghökkentsenek… csak úgy vannak és azt az érzést keltették fel bennem, mint amikor ellazulva, egy tavon, gumimatracon heverve csak lebegek a víz felszínén, mindenféle érzés vagy elvárás nélkül meditálva az élet folyásán.
A bevezetőben jól megírja Murakami, hogyan is születtek ezek az első írásai, először japánul, majd angolul kezd el írni, amit aztán újra átültetve japánra találja meg a maga egyedi hangját.

>!
Geopen, Budapest, 2016
238 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155331541 · Fordította: Mayer Ingrid

Murakami Haruki: Hallgasd a szél dalát! / Flipper, 1973

Murakami Haruki: Hallgasd a szél dalát! / Flipper, 1973

A két kisregény elbeszélője 1978 áprilisában egy derűs nap délutánján épp baseballmeccset nézett a tokiói Dzsingú stadionban, amikor a pillanat hatása alatt megérett benne az elhatározás, hogy regényíró lesz. Így is lett, eljött az ideje, hogy elmesélje egy régi nyár végének történetét. Saját történetét a 21 éves, nevesincs egyetemista fiúról, Patkány nevű barátjáról, akivel J bárjában nyugati jazz zenére nyakalták a sört. Meg a japán diákmozgalmakról, a kapcsolatok közötti botladozásokról, veszteségekről, sérelmekről. És lányokról. Arról, aki lemondott az életről, vagy arról, aki nem csak azért különleges, mert hiányzik egy ujja, hanem mert ha egyedül van, különféle emberek szólongatják. Aztán szexről, de főleg szexuális merengésekről. És szenvedélyekről, a flippermániáról meg az újrajátszás lehetőségéről.
Murakami két kisregénye már magában rejt mindent, ami a kiforrott művekre jellemző. Ebből a két írásból bomlik ki majd a Birkakergető nagy kaland, amely a szerző számára is meggyőző erővel bizonyította, hogy 1978-ban valóban regényíró született…

Hirdetés