Niki_ értékelése


>!
Niki_
Katarina Mazetti: Elváltak és válófélben lévők panaszai

FÉLBEHAGYVA

Miért vettem ki a könyvet a könyvtárból? Ahogy megláttam az írónő nevét a könyvön, A családi sírbolt 2. része feletti csalódásom ellenére, felkeltette a neve az érdeklődésemet és maga a könyv címe is, de nagyon nem azt kaptam, amire számítottam.
Kezdjük először is ott, hogy ez nem regény, hanem olyan könyv, ami 29 rövid kis történetből áll, amik így vagy úgy, de érintik a válást, a veszteséget.
Igazából már az első történet befejezésekor éreztem, hogy itt valami gubanc lesz, amikor a megcsalt feleség agyonvert egy szerencsétlen sünt, mert az a házasságára, majd a válására emlékeztette. Rendben, elhiszem, hogy nagyon fájt neki a helyzet, megbocsáthatatlan dolgot tett a férje, de könyörgöm, miért kellett a sünt agyonverni? Annyira visszataszító volt, hogy … na mindegy, adtam újabb esélyt az írónőnek és folytattam a következő történettel.
Ebben meg nem tudom, hogy most szegény idős apuka nem tudta feldolgozni, hogy elhunyt a felesége vagy pedig a lánya, hogy nem elhunyt, hanem elment az anyja egy másik pasival. Most akkor mi is az igazság? Hogy is volt? Teljesen összezavarodtam. Sebaj, folytattam még 4 történettel, de utána azt mondtam, hogy ennyi volt, ne tovább!

Bíztam abban A családi sírbolt első részéből kiindulva, hogy az írónő a válás szomorúságát, szenvedését kellemes humorral fogja megírni. Amikor az olvasó átérzi a szenvedést, de látja az alagút végén a fényt, hogy jobb lesz a szereplőknek.
Ennek ellenére humornak nyoma se volt, de a fényt se láttam, csak a sötétséget. Mindegyik történet nagyon komor és némelyik számomra megemészthetetlen. Hangulatban inkább a fent már nevezett sorozat második részére emlékeztetett, ami számomra nagyon nem pozitív jelző. :o(
Nem ajánlanám elolvasásra. Annak pedig különösen NEM, aki épp válik vagy válni készül.


Katarina Mazetti: Elváltak és válófélben lévők panaszai

Katarina Mazetti: Elváltak és válófélben lévők panaszai

Pocsék dolog a válás, még a házasságnál is rosszabb

„Mazetti mindent tud a szerelemről, és két válás után van egy-két szava az elmúlásáról is. És micsoda szavak ezek!” – Aftonbladet

„Szívszorító történetek az élet megpróbáltatásairól, a nagy félreértésekről, az elmúló vagy soha el nem múló szerelemről, a boldogtalan kapcsolatokban való létezés fájdalmáról.” – Expressen

Svédországban a házasságok több mint fele végződik válással. Mégis sokkal több könyv és film szól a szerelem fellobbanásáról, mint az elmúlásáról. Katarina Mazetti ezt a hiányt igyekszik pótolni Elváltak és válófélben lévők panaszai című kötetének történeteivel.
Megismerkedhetünk egy nővel, aki megmagyarázhatatlan módon újra és újra teherbe esik rég nem látott szerelmétől. Egy férjjel, aki szó szerint szétbarkácsol egy házasságot, egy luxusfeleséggel, aki önhibáján kívül lesz nélkülöző egyedülálló anya, és egy másik férjjel, aki hűtlenséggel vádolja elhunyt feleségét. Az is kiderül, hogyan lehet kifirkálni magunkból a fájdalmat, hogy milyenek egy patchwork-család kőkemény hétköznapjai, hogy milyen előnyökkel jár, ha az embernek elváltak a szülei, és hogyan kezelték a házastársi torzsalkodást 1829-ben.
Mazetti ezúttal is elemében van. Legújabb könyve tanulságos olvasmány. Nem csak nőknek!

Te vitted a késeket én a villákat
a tányérokat és poharakat kettétörtük
a mai napig azon töröm a fejem
mire volnának leginkább alkalmasak a cserepek

Katarina Mazetti író, szerkesztő, kritikus, producer, világszerte népszerű regények szerzője. Gyerekek és felnőttek egyaránt rajonganak érte. Társadalmunk hóbortos szereplőit vitriolos tollal és sok humorral ábrázolja. Népszerűsége töretlen, művei több tucat nyelven jelennek meg.

Hirdetés