Gerof értékelése


>!
Gerof
Naomi Novik: Őfelsége sárkánya

Hangulatát tekintve ez olyan kutyás regény. Néha meg „énkicsipónim”.
Tömören összefoglalva aranyos, könnyed olvasmány, az értelmezésébe senkinek se fog beletörni a bicskája.
Egynek jó volt, dehogy kilencnek is jó-e (tudniillik ennyi részből áll a teljes sorozat), az erősen kérdéses.

Mondjuk teljesen nonszensznek tartom, hogyha bazi nagy sárkányok lennének (ez a regény egyetlen fantasy aspektusa), akkor nagyjából ugyanott tartana a történelem. Sőt szerintem történelem se lenne, meg elefántok, meg zsiráfok, meg bölények se, mert mindet levadásznák azok a több tonnás repülő pónik. Úgy tűnik, ebbe egy pillanatra maga a szerző is belegondolt, legalábbis ezt szűrtem le, hogy háziasítatlan sárkányok csak 8-10 tonnásak, szemben a 10-50 tonnás domesztikált fajtákkal, akiket rendszeres és tervezett fehérjedús táplálásban részesítenek.

A történet fonala elég szabványosnak tűnt: sorsfordító esemény, berzenkedés és megbékélés, kiképzés és beilleszkedés, alapozó bevetés, árulás és sorsdöntő csata.

Sokat elárul a könyv legfőbb csáberejéről, hogy azokat a részeket olvastam leglelkesebben, amelyek a különféle sárkányok fajtáit, elterjedését, képességeit, színét stb. taglalják. Azzal az érzéssel, ahogy az ember a világ kutyafajtái fotókkal illusztrált példányát forgatja.

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2008
330 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639868106 · Fordította: Heinisch Mónika
12 hozzászólás

Naomi Novik: Őfelsége sárkánya

Naomi Novik: Őfelsége sárkánya

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A napóleoni háborúk már önmagukban is izgalmasak, ám ha belegondolunk, hogy a csata nemcsak a földön, hanem a levegőben is dúl, méghozzá sárkányok hathatós segítségével, akkor egészen újfajta izgalmak várnak ránk.
Amikor Őfelsége Hajója, a Kevély elfog egy francia fregattot és megszerzi a fedélzeten található legnagyobb kincset, egy kínai sárkánytojást, a tengeri ütközetek veterán angol tisztjének, John Laurence kapitánynak beteljesedik a végzete, életét pedig feldúlja a bizonytalan jövő – és a váratlan barátság a legfurcsább lénnyel, akit valaha látott.
Temeraire, a sárkány hátán Laurence kapitány kitapasztalja a légi hadviselés csínját-bínját. Hogy megtörjék Bonaparte arcátlan támadását a brit föld ellen, és megakadályozzák a franciákat saját sárkányaik bevetésében, Laurence-nek és Temeraire-nek eddig ismeretlen veszélyekkel és kihívásokkal kell szembenézniük, amelyeken a Brit Birodalom jövője áll vagy bukik.

"Úgy keltek életre lelki szemeim előtt a könyvek, ahogy olvastam őket. Ezek csodálatosan megírt regények, hiszen nemcsak frissek, eredetiek és lendületesek, de tele vannak csodálatos, érző szívű szereplőkkel.
Az Őfelsége sárkánya két olyan műfaj ötvözete, amit különösen szeretek: fantasy és történelem. Alig várom, hogy lássam, amint sárkányok is részt vesznek a napóleoni háborúkban. Én az ilyen filmek miatt járok moziba."
Peter Jackson, A Gyűrűk Ura-trilógia rendezője

Hirdetés