ppayter értékelése


>!
ppayter
Randall Munroe: Magyarázókönyv

Randall Munroe: Magyarázókönyv Egyszerű szavakkal bonyolult dolgokról

"[…] A Magyarázókönyv fényt derít a Curiosity marsjáró, a golyóstoll, az atomtengeralattjáró, a periódusos rendszer (egyik személyes kedvencem), az elektromágneses spektrum, az olajfúrótornyok és a Naprendszer titkaira. Megtanulhatod belőle mindkét félteke csillagképeit, az élet családfájának fontosabb állomásait, megismerheted egy modern autó motorjának működését, a fényképezőgépek szerkezetét és az, hogy hogyan érdemes hidat építeni. Minden egyes oldala tele van nélkülözhetetlen ismeretekkel, gyakorlatilag az instant megvilágosodás forrása.

Persze ez nem igaz. Már csak az alapkoncepcióból fakadóan sem: körülbelül ezer szó nem elég ennyire komplex dolgok megismertetésére, de ha egyszer belelapozol a könyvbe, ez úgysem fog érdekelni. Bizonyos mértékig ismeretterjesztőként is működik, legalább olyan szinten, hogy felkelti az ember érdeklődését egy-egy téma iránt, és a vaktérképekhez hasonlóan segít felidézni a már meglévő ismereteket, de nem ez a lényeg. A Magyarázókönyv akkor működik jól, ha értesz valamennyire az adott témához, van fogalmad arról, hogy miről van szó éppen, és így próbálod visszafejteni a „bonyolult dolgokat” magyarázó „egyszerű szavakat”. A humorfaktor is ilyenkor jön elő a maga teljességében, időnként konkrétan sírva röhögős tud lenni egy-egy leírás vagy magyarázat.

Ebből adódóan a célközönség sem a gyerekek, kivéve, ha gyermekenciklopédiákon nevelkedtek és az átlagosnál jobban vevők az intellektuális humorra. Sokkal inkább azoknak a minimum gimnazista, de inkább felnőtt olvasóknak szól, akik nem csak érdeklődnek a világ iránt, hanem van is némi háttérismeretük az érintett témákkal kapcsolatban, és elsősorban nem tanulni szeretnének a könyvből, hanem szórakozni. Aztán ha az embernek van mérnök, fizikus, biológus, vegyész, csillagász stb. haverja, lehet nekik is mutogatni a megfelelő oldalakat és figyelni a reakcióikat. […]"


Bővebben: http://kultnaplo.blogspot.com/2016/05/randall-munroe-ma…

>!
Athenaeum, Budapest, 2016
68 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632934754 · Fordította: Bottka Sándor Mátyás · Illusztrálta: Randall Munroe

Randall Munroe: Magyarázókönyv

Randall Munroe: Magyarázókönyv

Sokszor bonyolultan írtam le például bolygónk alakját. A Föld, ugyebár, gömb alakú, de nem tökéletesen gömbölyű: a forgás miatt a közepén kissé kiszélesedik. Amikor az ember „űrben járót” épít, amivel körberepülheti a földet, tudnia kell, hogy milyen alakú a bolygó, és fontos, hogy komoly szavakat használjon ahelyett, hogy „gömbölyű”, netán „kerek”. De általában nem számít a pontos forma, elég, ha az emberek azt mondják: „gömbölyű”.

Ez a könyv olyan, mintha egy keresztrejtvényt igyekeznénk megfejteni – a végén pedig megkapjuk azt az örömöt, amit egy kirakós befejezése okoz…
The Guardian

Randall Munroe egy nemzeti kincs!
Phil Plait asztronauta, tudományos blogger

Csodálatos útmutató kíváncsi elméknek.
Bill Gates

Hirdetés