pveronika értékelése


>!
pveronika
Katherine Allred: The Sweet Gum Tree

Nagyon sokáig halogattam ennek a könyvnek az olvasását, igazából nem tudnám megmondani, hogy miért, talán a borító miatt, talán más oka volt, de már nagyon bánom. Úgy érzem, hogy picit kiléptem ezzel a kötettel a megszokott műfajomból, mert ez határozottan nem a sokszor olvasott tipikus New Adult kötetek közé sorolható könyv, talán inkább a Sparks történetek hangulatát idézi. Gyönyörű, lassan épülő, évtizedeket felkaroló történet, családról, egy életen át tartó szerelemről, második esélyekről, hibákról és megbocsátásról.

Alix és Nick csupán 8 és 10 évesek, amikor először találkoznak. Míg Alix családja tisztelt és megbecsült a déli kisvárosban ahol élnek, addig Nick apja a város iszákos páriája, akit mindenki igyekszik messziről kerülni, így Nick is az fiú, akivel nem akarják a szülők, hogy gyerekük barátkozzon. De Alix mindig is a maga feje után ment, ezért úgy dönt, hogy ő akkor is szeretne összebarátkozni a fiúval. Szerencsére az anyukája, a két nagynénje és a nagypapája, akik mind egy nagy házban élnek, szintén támogatják ebben.

Nick-nek nincs könnyű élete, főleg mivel iszákos apja rendszeresen kezet emel a kisfiúra. Egy csúnya esetet követően, miután Alix-hez menekül, a nagypapa (akit mindenki csak a Bírónak hív) megígérteti vele, hogy amikor csak az apja elkezd inni, mindig elmegy hozzájuk, ahol biztonságra lelhet, és kap is egy kis szobát, amely még korábban lett kialakítva az istállóhoz. Ezt követően Nick számtalan estét tölt el abban a kis lakrészben, és minden este Alix is csatlakozik hozzá, órákat átbeszélve, olvasva, kártyázva és egy nagyon mély barátságot építve. Aztán a barátságuk bimbója az évek alatt gyönyörű szerelemmé bontakozik ki, azonban Nick továbbra is csak az iszákos Anderson fia, aki kitaszított a kis déli város szemében, így szerelmük csak titokban létezhet. Csakhogy egy nap ez a gyönyörű, tiszta szerelem egyetlen pillanat alatt romba dől, mint egy kártyavár, amikor a sors örökre elszakítja őket egymástól, csupán hatalmas romot hagyva maga után…

Emlékeztek még a 'Sült zöld paradicsom' című filmre? Számomra ez a könyv pontosan azt az érzést idézte. Ennek a történetnek is volt egy nagyon különleges hangulata, és a narráció is leginkább ahhoz hasonlított. És igen, ezt a történetet is könnyen el tudom képzelni a filmvásznon. :) Azonban részben pont a narráció volt az, ami miatt mégsem tudom megadni az 5 csillagot. Sokszor zavart, hogy a bár a lány narrálta, mégis szinte mintha egy külső szemlélő mesélte volna el, sokszor nem éreztem elég mélynek az érzelmeket a leírásokban, és emiatt távolságtartónak tűnt az események elmesélése. (Bár jobban visszagondolva, mivel a főszereplő évekkel később meséli el ezt a történetet, lehet, hogy így volt a legvalósághűbb… ) Szintén zavart a sok-sok félreértés és a titok, és őszintén szólva viszonylag hamar összeraktam az egyet meg a kettőt, így nem volt nagyon meglepő a vége sem, de ez mondjuk nem vett el az értékéből.
Ez tényleg gyönyörű történet volt, igazán szép stílusban elmesélve, és mindenképpen ajánlom!

Ps: Sok szempontból hasonlított ez a könyv S.D.Hendricson The Mason List című könyvére (nem csak a történetben és a hangulatban, de még a főszereplőlány nevében is Alix-Alex. :)), de a fiúk szempontjából én személy szerint #TeamJess-t képviselem. :))


Katherine Allred: The Sweet Gum Tree

Katherine Allred: The Sweet Gum Tree

Sweet tea, corn bread, and soup beans-everyday fare for eight-year-old Alix French, the precocious darling of a respected southern family. But nothing was ordinary about the day she met ten-year-old Nick Anderson, a boy from the wrong side of town. Armed with only a tin of bee balm and steely determination, Alix treats the raw evidence of a recent beating that mars his back, an act that changes both of their lives forever. Through childhood disasters and teenage woes they cling together as friendship turns to love. The future looks rosy until the fateful night when Frank Anderson, Nick's abusive father, is shot to death in his filthy trailer. Suddenly, Nick is gone-leaving Alix alone, confused and pregnant. For the next fifteen years she wrestles with the pain of Nick's abandonment, a bad marriage, her family and friends. But finally, she's starting to get her life back together. Her divorce is almost final, her business is booming, and she's content if not happy – until the day she looks up and sees Nick standing across the counter. He's back…and he's not alone. Once again Alix is plunged into turmoil and pain as Nick tries to win her love, something she resists with all her strength. Only one thing might break the protective wall she's built around her emotions-the truth about Frank Anderson's death. But when that truth comes out and those walls crumble, neither Alix nor Nick is prepared for the emotional explosion that could destroy as well as heal.

Hirdetés