entropic P értékelése


entropic P>!
J. R. R. Tolkien: The Hobbit

A 16 évvel ezelőtti (első és eddig egyetlen) Gyűrűk ura-olvasásom az egyik legemlékezetesebb könyvélmény, amit valaha átéltem (olyan igazi idő-elfelejtős, csodaszép három hét volt az), úgyhogy nem kellett sok tukmálás nekem se (ugyanaz a fajta tukmálás, amiről itt írtam múltkor: http://moly.hu/ertekelesek/2048581), amikor egy barátom – válaszul az én Salinger-mániámra – az ő Hobbit-élményéről lelkesedett nekem és előzékenyen felajánlotta, hogy kölcsönadja a könyvet, mivel az én emlékeim már elég fakók voltak. Hát naná, hogy újra akartam olvasni.

Ez csak részben volt bölcs döntés, mert most legszívesebben a Gyűrűk urát is újraolvasnám, ha megvolna nekem. De nincs. Úgyhogy majd megkérdem a Hobbit-kedvelő barátomat, neki nincs-e meg – felőlem még csehül is jöhet, úgy legalább három hétnél jóval tovább tartana az élmény.

(Ez amúgy egy tök jó könyv, még ha nem is részleteztem ezt egyáltalán. De hát mit lehet a varázslatokon meg a csuda-kalandos és ökölbe-szorított kézzel izgulós meséken részletezni. Elég azokban benne lenni.)


J. R. R. Tolkien: The Hobbit

J. R. R. Tolkien: The Hobbit

Seldom has any book been so widely read and loved as J.R.R. Tolkien's classic tale, The Hobbit. Since its first publication in 1937 it has remained in print to delight each new generation of readers all over the world, and its hero, Bilbo Baggins, has taken his place among the ranks of the immortals: Alice, Pooh, Toad… As with all classics, repeated readings continue to bring new detail and perspectives to the reader's mind, and Tolkien's Middle-earth is a vast mine of treasures and knowledge, its roots delving deep into folklore, mythology and language. The Hobbit is, therefore, an ideal book for annotation: as well as offering a marvellous and entrancing story, it introduces the reader to the richly imagined world of Middle-earth, a world more fully and complexly realised in The Lord of the Rings and The Silmarillion.