Levandra P értékelése


>!
Levandra P
Susanna Clarke: A hollókirály

Hogy milyen könnyen megtéveszthető az ember! Mondjuk éppen egy hatásvadász fülszöveggel vagy egy olyan író ajánlásával, aki tényleg letett már valamit az asztalra. Úgy tűnik, Neil Gaiman neve se garancia, vagy csak udvarias akart lenni? Vagy menjünk tovább: filmsorozat készül az adott könyvből, és a fotók alapján – ruhák, díszletek, színészek – úgy érzed, hogy megfogott magának, mert a látvány erősebb, mint az írott szöveg. És akkor a nagy reklámfogásról nem is tettem említést, miszerint: „A Hollókirály, a felnőtt Harry Potter”! – Ja, ha már így kell eladni egy könyvet, igazán gyanút foghattam volna!

Jó-jó, de a BBC nem szokott melléfogni, olyan jó sorozatai vannak… Akárhogy is próbálom menteni a menthető: bedőltem.

Végigolvastam. Bár lett volna erőm abbahagyni, valahány dühkitörésemnél Sol ezt javasolta, de nem: átrágom magam rajta, mert nem szokásom feladni. Néha kell engedni az elvekből: időt takarítunk meg… ja, és van még rengeteg könyv, ami arra vár, hogy elolvassam, ami jó eséllyel egy bevásárló listánál azért érdekesebb. A Hollókirály nem az.
Tovább: http://konyvvadaszok.blogspot.hu/2016/05/susanna-clarke…

13 hozzászólás

Susanna Clarke: A hollókirály

Susanna Clarke: A hollókirály

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

1806-ot írunk. Anglia minden erejét lefoglalja a Napóleonnal vívott háború, a gyakorlati mágia pedig már évszázadok óta feledésbe merült a szigetországban. De az egykoron oly nagyszerű varázslás történelmét kutató tudósok egy napon hirtelen felfedezik, hogy mégis van egy varázsló, aki a gyakorlatban igenis használja a mágiát: a Hurtfew apátságban, a világtól elvonultan élő Mr. Norrell. Amikor felkérik, hogy mutassa be tudását, Mr. Norrell varázslatot bocsát a Yorki katedrálisra, mire a szobrok beszélni és énekelni kezdenek. A hír villámgyorsan eljut Anglia utolsó szegletébe is. A mágus pletykáktól övezve Londonba utazik, ahol feltámaszt egy gyönyörű, halott fiatalasszonyt, majd a kormány kérésére beavatkozik a háborúba: szellemhajói halálra rémítik a franciákat.

Norrell azonban nem sokáig lesz egyeduralkodó mágus, mert felbukkan a briliáns, fiatal varázsló, Jonathan Strange. A jóképű és vakmerő Strange tökéletes ellentéte az óvatos és körülményes Norrellnek, aki ennek ellenére tanítványául fogadja őt. Strange is bekapcsolódik a franciák ellen vívott háborúba: Wellington Portugáliában harcoló csapatait segíti természetfeletti erejével. Strange-nek azonban nemcsak a hatalma, hanem az ambíciója is megnő. Mániákusan foglalkozni kezd az angol mágia megteremtőjével, a tizenkettedik század ködébe veszett Hollókirállyal. Strange a király keresése közben egyre veszélyesebb és vakmerőbb varázslatokba kezd, és így nemcsak Norrell-lel való barátságát sodorja veszélybe, hanem mindent, ami fontos számára. Susanna Clarke elegáns, szellemes és a legapróbb részletekig kidolgozott első regénye olyan utazásra viszi az olvasót, amit soha nem fog elfelejteni.

Hirdetés