Noro  értékelése


>!
Noro 
Neal Stephenson: Seveneves – A hét Éva

Neal Stephenson egy végletekig alapos ember. Nem csak elmeséli a világvége történetét, de a matematikáját is levezeti. Az űrállomás-tervezésbe ugyanúgy bevezeti olvasóit, mint az orbitális röppályák alaptörvényeibe. A kérdés, amit ebben a könyvében feltesz, a következő: mire lenne képes a ma is megvalósítható űrtechnika, ha valóban létkérdéssé (és nem pénzkérdéssé) válna, hogy kihozzuk belőle a maximumot? A választ pedig mérnöki precizitással járja körül.

A történet a 21. századi űrtechnika, robotika és genetika minden eszközét felvonultatja, hogy egy kis közösség túlélhesse a világvégét. A végletekig realista módon ábrázolt helyzetekben senkit nem kímél, úgy mutatja be a világűr embertelenségét, amilyen az valóban lehet. A kritikus pillanatokban pedig hajlamos a legrosszabb eshetőségekkel számolni. Lent a Földön spoiler viszont meglepően optimistára veszi a figurát: ilyen civilizált armageddonról ritkán olvashatunk.

A szerzőre jellemző, hogy minden fordulatot rendkívül részletes, fullerénkemény tudományos magyarázatokkal támaszt alá – valójában ezek nélkül a könyv legfeljebb fele ilyen hosszú volna. Ebben a történetben egy röppályamódosítás is nagy kaland, és Stephenson meggyőződik arról, hogy az olvasóban tudatosuljon, miért is az. (Különösen nagy kedvencei a különféle mechanikus játékszerek, amelyek a hagyományos rakétákat helyettesíthetik adott helyzetekben – karikás ostorok, centrifugális katapultok és egyéb ravasz dinamikus eszközök, amelyekkel az űrhajózás jóval költséghatékonyabb lehetne.) A könyv távoli jövőben játszódó, harmadik harmadában pedig a természettudományokhoz a társadalomtudományok is felzárkóznak, hiszen egy új világot kell felépítenie szokott alaposságával.

A regény tehát elsősorban azoknak szól, akiket nem zavar, ha a cselekmény minden adandó alkalommal átadja a helyét a részletes leírásoknak, magyarázatoknak és információdömpingnek. Valamint az sem árt, ha át tudjuk érezni a perdületmegmaradás szépségét.

1 hozzászólás

Neal Stephenson: Seveneves – A hét Éva

Neal Stephenson: Seveneves – A hét Éva

„A Hold mindenféle előjel és látható ok nélkül robbant fel.”

A Föld napjai meg vannak számlálva. A világ nemzetei az elkerülhetetlennel és a vészesen fogyó idővel versengve összefognak, hogy nagyszabású tervet dolgozzanak ki az emberiség megmentésére – messze a légkör felett, a bolygóközi űrben.

A maroknyi, gondosan kiválasztott túlélőnek előre nem látott technikai veszélyekkel és kihívásokkal, újabb és újabb katasztrófákkal kell szembenéznie. A könyörtelen univerzum a végsőkig próbára teszi találékonyságukat és felkészültségüket az űrben lebegő törékeny komplexumban, amely az emberi faj túlélésének utolsó záloga.

Azonban mégis az emberi természet árnyoldalai és kiszámíthatatlansága válik végső próbatételükké. A Nemzetközi Űrállomás legénységének önmagát kell legyőznie igazán. A kozmikus kataklizma és az eltelt évszázadok alatt a felismerhetetlenségig összeégett anyabolygó pedig türelmesen vár a visszatérésükre…

A Hét Éva pedig válaszol hívására.

Neal Stephenson nem csupán író, hanem elismert tudós szaktekintély is: többek között az Amazon alapítója, a futurista Jeff Bezos Blue Origin nevű cégénél is dolgozott, ahol a szuborbitális pályára való utazás módszereit segített kidolgozni. Jelen kötetben A marsihoz hasonlóan létező, és precíz tudományos tényekből indult ki, amelyeket közérthetően interpretál. A tudományos fantasztikumot filozófiával, technikai leírásokkal, pszichológiával és magas irodalommal vegyíti ebben a rendkívül ötletgazdag regényben, amelynek jövőképe egyszerre különleges és hátborzongatóan ismerős.

Neal Stephenson a Hugo-díj birtokosa és többszörös Clarke Award, illetve ötszörös Locus SF Award díjnyertes, káprázatos képzelőerejű írózseni.

Hirdetés