Zetsuen értékelése


Zetsuen>!
Maggie Stiefvater: The Raven King

Nem könnyű erről a könyvről értékelést írni. Már ezt az első mondatot is öt perce fogalmazom.
Általában azután szoktam azonnal értékelést írni, hogy elolvastam a könyvet, de most jót tett hogy egy kicsit elmélkedtem rajta @hypercopykitty társaságában. Például egészen máshogy látom már a könyv végét.
Nehezen rázódtam bele a könyvbe, most olvastam először angolul Maggie-től, és az ő sajátos stílusa még néha magyarul is nehéz, nem hogy eredetiben. Ráadásul, olvasás közben megtudtam egy dolgot későbbről, ami határozottan felmérgelt – de erről később.
A könyv úgy indult, mintha nem csupán a befejező kötet lenne, hanem egyszerűen egyféle folytatás, attól eltekintve, hogy már fejbe lettünk vágva a prológusban spoiler. Néhány helyen a könyv unalmassá vált, és le tudtam tenni, annak ellenére, hogy veszettül kíváncsi voltam a végére, na meg hogy mi lesz Gansey-vel ja és a többiekkel. Megint azt éreztem, mint Maggie könyveiben párszor; az elején kényelmesen sétálgatunk, a végén pedig rohanni kell, minden történik, semmit sem értek, és hirtelen vége van.
Abban a szerencsétlen helyzetben vagyok, hogy nem szeretem az egyik párost a könyvben, amit az olvasók 99,9%-a igen. Egyszerűen nem érzem Ronan és Adam párosában azt, amiért szeretném őket, igen, még a negyedik kötetben sem, pedig itt történnek aztán dolgok. Továbbra is büszkén vállalom, hogy Ronant és Ganseyt szeretem együtt spoiler Adamet nem sikerült megszeretnem az utolsó kötetre sem… pedig az ő karakterfejlődése a leglátványosabb az egész alatt. Viszont Gansey végleg a szívembe zárta magát, és ki ne felejtsem Henryt! Ő lett a meglepi kedvencem, úgy éreztem, hogyha én ebbe a világba kerülnék, valószínűleg úgy gondolkodnék, mint ő.
És Ronan. Drága egyetlen Ronan, hát mit kezdenénk mi nélküled? Azt hiszem, ebben a kötetben érte őt a legtöbb trauma, spoiler na meg minket is.
A vége. Nos, a vége nem tetszett. Maggie farkasos sorozata után számítottam ilyesmire, de én azért reménykedtem. @hypercopykitty szavait kölcsönvéve, én is azt éreztem, hogy némileg összecsapott lett, pont mint annak idején a Forever. Maradtak elvarratlan szálak jócskán, amik engem kifejezetten zavarnak. spoiler De a nagy kérdésre adott válasz is zavar; valahogy olyasmit vártam, ami majd ledönt a székemről, és ez igaz az egész kötetre is: kicsit nagyobb robbanást, nagyobb hatást vártam.
spoiler
spoiler
Ezek mellett nem tudom kevesebbre értékelni a könyvet mint 4,5 csillag, mert voltak benne remek részek, ráadásul az évek alatt nagyon belopta magát a szívembe a sorozat, és nagyon szomorú, hogy több már nem lesz. Ha kijön az utolsó kötet magyarul, mindenképpen újraolvasást érdemelnek egyben, de addig is:
Köszönöm az utat, a sok-sok álmot és álmodót, királyt és varázslót.


Maggie Stiefvater: The Raven King

Maggie Stiefvater: The Raven King

The fourth and final installment in the spellbinding series from the irrepressible, #1 New York Times bestselling author Maggie Stiefvater.

All her life, Blue has been warned that she will cause her true love's death. She doesn't believe in true love and never thought this would be a problem, but as her life becomes caught up in the strange and sinister world of the Raven Boys, she's not so sure anymore.