Sandor_Rozsa értékelése


>!
Sandor_Rozsa
Bolesław Prus: A bábu

Szeretem az olyan regényeket, amik nem csak szórakoztatnak, hanem gondolkodásra serkentenek és/vagy tanítanak. Ebből a regényből mindent megkaptam. Tetszett az író stílusa és élvezetes volt a humora. Rzecki uram pedig a szívemet megsimogatta, amiért ennyire büszke volt arra, hogy magyar honvédtisztté léptették a Szabadságharc idején. Külön imádtam a naplóját.


Bolesław Prus: A bábu

Bolesław Prus: A bábu

A XIX. századi lengyel próza mesterének, Boleslaw Prusnak legkiemelkedőbb műve A bábu. Hőse, a nemesi származású Wokulski, először kereskedősegédként próbál szerencsét, s volt főnöke özvegyével kötött házassága hamarosan vagyonhoz juttatja. Lelke mélyén azonban mégsem tipikus polgár, képzelete, álmai messze ragadják. Felesége halála után megismerkedik egy elszegényedett gőgös arisztokrata család leányával, Izabellával, és halálosan beleszeret. Jól tudja, hogy egyszerű kereskedőként sohasem közeledhet szerelméhez. Hihetetlen lendülettel veti magát az üzleti életbe, nagyszabású vállalkozásokba fog: semmitől sem retten vissza, csak hogy elnyerhesse Izabella kezét.
Ez a nagy realista regény a múlt század második felében hirtelen nagyvárossá fejlődő Varsóban játszódik, a nemesi-polgári átalakulásnak bravúros lélektani elemzéssel alátámasztott pompás társadalmi rajza.

Hirdetés