flamepetals értékelése


>!
flamepetals
Colin Duriez: Tolkien és C. S. Lewis

Colin Duriez: Tolkien és C. S. Lewis Egy híres barátság története

Általában nem szoktam életrajzokat olvasni, de most ezt valamiért el akartam. Mivel Tolkien és Lewis barátságáról csak annyit tudtam, hogy létezett, és egyik szerző életrajzával sem találkoztam előtte, ezért érdekes volt a könyv, de inkább párhuzamos életrajznak tűnt, amiben néha átjárnak egymáshoz, mint a barátságra fókuszáló könyvre. Emellett nem igazán értettem, hogy miért kellett Tolkien minden művének a tartalmát leírni. A levelet még talán igen, mert azt nem mindenki ismeri, de mivel a leírás szempontjából szerintem irreleváns volt A Gyűrűk Ura története, nem értem, miért kellett egy másfél oldalas összefoglaló róla, főleg, hogy aki olvassa az nagy vonalakban valószínűleg tisztában van vele. Ugyanez Lewis pár művéről is elmondható. Közben meg ott van a hatoldalas bibliográfia, amiből szerintem sokkal többet ki lehetett volna hozni, főleg hogy mennyire jól jegyzetelt volt a könyv. Nekem ez egy kicsit felületesnek tűnt.

Viszont meghozta a kedvem, hogy olvassak Lewis-tól a Narnián kívül is, és nem is tudtam, hogy teológiai írásai is voltak.

>!
Harmat, Budapest, 2016
280 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632883144 · Fordította: Király Teodóra
5 hozzászólás

Colin Duriez: Tolkien és C. S. Lewis

Colin Duriez: Tolkien és C. S. Lewis

A fantasy-műfaj két legsikeresebb szerzője J. R. R. Tolkien és C. S. Lewis negyven éven át voltak közeli barátok. Az Oxfordi Egyetem két fiatal oktatóját a középkori irodalom és az észak-európai mitológia szeretete hozta össze. Lewis megtérésében nagy szerepet játszottak a Tolkiennal folytatott beszélgetések, míg Lewis támogatása nélkül sosem született volna meg az évszázad fantasy-trilógiája, A Gyűrűk Ura. Colin Duriez a két író barátságának elbeszélésével kíséri végig intellektuális és hitbeli fejlődésüket és sorsuk alakulását.

Hirdetés